EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия: Невидим маркер срещу крадци на метали

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Невидим маркер срещу крадци на метали

mail14:00 | 18.07.2011прегледи 850 коментарикоментари 0


Повишаването на цените на стоките накара крадците в Германия да се насочат към медните кабели и към други метални части, използвани от железниците, създавайки проблеми на железопътния транспорт и в Германия, и в други европейски страни. Сега нови невидими маркери може да помогнат на германските железници да се преборят с кражбите, пише немското списание "Шпигел". Както е известно, германските влакове са едни от най-точните в света, но сега това вече е под въпрос. Все повече зачестяват кражбите на кабели и други метални части, а това води до закъснения или анулиране на влакове.
Германският железопътен превозвач "Дойче Бан" обаче е подготвил контраудар, с който се надява да пресече кражбите. Част от железопътната инфраструктура, като ценните медни кабели например, ще бъдат белязани с течни маркери, използвани от полицията, които могат да бъдат открити само чрез излагане на специални лъчи.
Ако кабелите бъдат откраднати и след това се появят отново, кодът във втечнения маркер ще помогне на полицията да определи с точност откъде са взети. От "Дойче Бан" няма да разкриват повече подробности от съображения за сигурност. Все пак железниците заявиха, че се планира и увеличаване на броя на униформените и цивилни служители за борбата с кражбите, които през изминалата година са нараснали с 40 процента, а щетите са били 10 милиона евро. Бумът на кражбите отчасти се дължи на повишаването на цените на метала, изкупуван за скрап. От 2009 г. досега цената на медта се е утроила на международните пазари, покачвайки се от 3000 на 10 000 долара за тон. Цената на стоманата е скочила почти двойно.
Идеята за новаторския подход в борбата с кражбите идва от Великобритания, където местният железопътен превозвач "Нетуърк Рейл" по сходен начин се опитва да предпази своята инфраструктура. Миналата година от британската компания използваха за първи път химически маркер, наречен "Смарт уотър" (от англ. - умна вода). "Смарт уотър" е невидим за невъоръжено око и може да бъде открит само след излагане на маркираната повърхност на ултравиолетова светлина. Това прави невъзможно крадците да разберат дали предметът, който крадат, е маркиран или не. Използват се повече от 1 милиард различни комбинации от химически кодове и е изключително трудно те да бъдат премахнати, остават дори по дрехите и ръцете на крадците. На провела се през юни среща в Берлин от "Нетуърк Рейл" разказали на германската полиция и на колегите си от "Дойче Бан" за успехите на "Смарт уотър". През 2010 г. от "Нетуърк Рейл" са използвали химическия препарат в някои части от Северната линия на Лондон. Това е част от инфраструктурата, която особено страда от кражби на метал. Според шефа на "Смарт уотър" случаите на кражби по тази линия са намалели с 35 процента през миналатагодина. На провелата се в Берлин среща представители на "Нетуърк Рейл" заявиха, че спадът в кражбите по Северната линия се е отразил на цялостната тенденция във Великобритения. Като успех на "Смарт уотър" те цитират случай, при който трима мъже са осъдени всеки на по 12 месеца затвор, след като невидимата течност помогнала да бъдат уличени в кражба на кабели на "Бритиш телеком".

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1044