EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия не пуска Гърция от еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия не пуска Гърция от еврозоната

mail09:30 | 26.09.2011прегледи 387 коментарикоментари 0


Германският канцлер Ангела Меркел защити усилията на правителството си като част от международните действия за спасяването на Гърция, този път отхвърляйки критики, идващи от собствената й партия, предаде ДПА. Излизането на Гърция от еврозоната или преструктурирането на дълговете може да има ефекта на доминото, каза Меркел на регионална среща на Християндемократическия съюз в северния град Олденбург. "Евентуално преструктуриране би засилило до голяма степен натиска върху другите страни", допълни Меркел. Всяко предложение да се помогне на Гърция да реши проблемите си трябва да се анализира през призмата на евентуалното им въздействие върху другите страни от еврозоната подчерта германският канцлер. Меркел бе подложена на критики от съпартийци, които се опасяват, че ще трябва да плащат сметката на други, по-разточителни страни членки на еврозоната, отбелязва ДПА. Гърция трябва във всеки случай да бъде спасена, за да се осигури стабилност на валутния съюз. Това заявява министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле в интервю за германското икономическо издание "Виртшафтс Вохе", цитирано от гръцката агенция АНА-МПА.
В него Шойбле изтъква, че Гърция трябва да остане в еврозоната, тъй като в противен случай има реална опасност от разпадане на Европейския валутен съюз. Гърция, и исторически, е основен съставен елемент на Европа. Всеки компетентен човек знае, че излизането на Гърция от еврозоната ще има огромни последствия не само за нея, но и извън нея, а и не бива да се подценяват най-вече и последиците от това за банковия сектор. Шойбле е на мнение, че Гърция няма да може да се завърне на пазарите през 2012 г., както се предполагаше тази година. На Гърция може би ще са нужни десет години, за да си възвърне напълно конкурентноспособността, допълва германският
финансов министър. Волфганг Шойбле вчера заяви, че вторият спасителен план за Гърция, който е на стойност 109 млрд. евро, може да бъде преразгледан, след като международните инспектори откриха затруднения при въвеждането на помощните мерки.
Европейците няма да допуснат неконтролируем фалит на Гърция, нито пък излизане на страната от еврозоната, тъй като това ще причини огромни икономически и социални щети на целия Европейски съюз и ще има сериозно отражение върху световната икономика. Това заяви във Вашингтон комисарят по икономическите и валутни въпроси на ЕС Оли Рен, цитиран от гръцките медии. ЕС няма да изостави Гърция, каза още Оли Рен в изказване в изследователския център "Питърсън". Еврокомисарят смята, че забавянето на икономиката не е основание да спрат усилията да се сложи ред във финансите на ЕС.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4200