EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Германия не дискриминира чуждите шофьори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия не дискриминира чуждите шофьори

mail17:33 | 11.02.2019прегледи 851 коментарикоментари 0


Данъчната отстъпка, която Германия предлага на шофьорите си като компенсация за тол таксите по магистралите, не дискриминира чуждестранните водачи. Това посочи топ адвокат от Съда на ЕС, информира ДПА.

Въпросът е внимателно следен заради закона от 2015 година, с който Германия наложи такса за използването на националните магистрали от местни и чуждестранни шофьори, чрез която се събират средства за поддръжката им.

Германските шофьори плащат годишна такса, стигаща до 130 евро, а таксата за чуждестранните зависи от времето, през което са използвали германската магистрална мрежа и може да е между 2,50 и 55 евро.

Германските водачи са компенсирани чрез отстъпка от данъка за автомобилите им, но не и шофьорите от други страни.

Австрия и Холандия започнаха дело пред СЕС с твърдение, че комбинацията от тези разпоредби дискриминира не-германските водачи.

Генералният адвокат на СЕС Нилс Вал отхвърли твърденията им, тъй като според него многостепенната структура на таксата за чуждестранните шофьори се основава на предположението, че те използват германските магистрали по-малко от германците.

Чуждестранните шофьори може да бъдат обложени с други такси в съответните си страни на пребиваване, но от тях никога няма да се изисква да плащат германския автомобилен данък от 130 евро, посочва адвокатът.

Австрия освен това не е успяла да покаже, че тези разпоредби възпрепятстват свободното движение на стоки и услуги и общата транспортна политика, допълва Вал.

Германският министър на транспорта Андреас Шойер приветства позицията на Вал. Според министъра тя потвърждава, че при германската такса няма дискриминация въз основа на националността.

След оповестяването на мнението на генералния адвокат Австрия се зарече да потърси подобни такси и данъчни отстъпки за собствените й пътища, ако СЕС в крайна сметка отсъди в полза на Германия.

Сега делото отива при съдиите на СЕС в Люксембург. Мненията на генералните адвокати по принцип не са обвързващи, но съдиите като цяло следват позицията, изложена в тях. /БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg