EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Германия не дава цент на ЕАДС/БАЕ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия не дава цент на ЕАДС/БАЕ

mail17:00 | 03.10.2012прегледи 1049 коментарикоментари 0


Германия не иска да влиза в капитала на новата компания след сливането на Европейския авиационен и отбранителен консорциум ЕАДС (EADS NV) и британския доставчик на авиационна и отбранителна техника БАЕ систъмс (BAE Systems PLC - British Aerospace Systems), съобщава в. "Фигаро"
От няколко дни германските медии твърдят, че Берлин възнамерява да влезе в капитала на бъдещата компания, за да поддържат равновесие в Франция, която вече е акционер на ЕАДС и не възнамерява да се отказва. Позовавайки се на добре информиран източник, "Фигаро" посочва, че "германската държава не иска да влиза в капитала" на ЕАДС.
Берлин, Париж и Лондон (който разполага с т. нар. златна акция в БАЕ систъмс) имат право на вето върху сливането. Освен гаранции за работните места, промишлените обекти и научно-развойната дейност, Берлин има претенции по-скоро по отношение на представителството, например да бъдат назначавани германски мениджъри, твърди източник, близък до авиационния консорциум.
В неделя германският седмичник "Шпигел" съобщи, че Берлин и Париж са се споразумели да преговарят с британското правителство, за да получат по 9 процента от новата група. Според проекта за сливане, представен на 12 септември от двете компании, френското, германското и британското правителство трябва да получат по една преференциална акция, която да им дава право на вето срещу всяко влизане в капитала над 15 процента, уточнява БТА. Те обаче няма да имат право да се намесват в управлението. Британският закон за сливанията и придобиванията дава срок до 10 октомври на ЕАДС и БАЕ систъмс да представят подробен проект за сливане. По някои информации правителствата искат да продължат този срок, тъй като го смятат за прекалено кратък
предвид големите залози, но двете групи не желаят това. Шефът на ЕАДС Том Ендерс и Иън Кинг, оглавяващ бизнеса на БАЕ систъмс, посочват, че новата компания трябва да може да бъде приета от Пентагона, който се отнася с недоверие към полу-държавни дружества.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4083