EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Германия наруши Дъблинския регламент

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия наруши Дъблинския регламент

mail17:40 | 27.08.2015прегледи 1748 коментарикоментари 0


Германия спря да прилага Дъблинския регламент на Европейския съюз, според който сирийците, бягащи от гражданската война, подлежат на депортация. Хиляди мигранти продължаваха да се стичат към Западна Европа през Балканите, пише "Дейли телеграф".
Същевременно германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд призоваха за преразглеждане на системата на ЕС за предоставяне на убежище след извънредните преговори между тях за кризата с миграцията, които се състояха в Берлин.
Официален източник потвърди съобщенията, че Германия е замразила депортирането на кандидати за убежище от Сирия по силата на спорния Дъблински регламент на ЕС.
Това правило предвижда мигрантите да могат да кандидатстват за убежище само в първата държава от съюза, в която са влезли, и същевременно могат да бъдат депортирани, ако опитат да подадат молба за такъв статут в друга членка.
Но германските власти, които отдавна се оплакват, че дъблинската система не работи, сега са наредили на служителите си да обработват молбите на сирийците дори и да са преминали през други страни от ЕС, отбелязва вестникът.
"Германия и Франция очакват всички държави членки да прилагат напълно правото за убежище", заяви Меркел след срещата си с френския президент.
"Трябва да прилагаме единна система за предоставяне на убежище", каза от своя страна Оланд.
"Има моменти в нашата европейска история, когато сме изправени пред извънредна ситуация, а днес ситуацията е извънредна и ще се запази."
И двамата държавни ръководители призоваха мигрантите да бъдат разпределяни равномерно между държавите членки от ЕС.
От известно време Германия се оплаква, че други страни от съюза нарушават Дъблинския регламент, за да избягват приемането на мигранти, и лобираше за отмяна на тези правила, отбелязва "Дейли телеграф".
Меркел и Оланд призоваха още да се състави единен списък на ЕС със "сигурни страни", за да се отделят истинските бежанци от икономическите мигранти. Двамата апелираха и до края на годината да се създадат нови регистрационни центрове на ЕС, планирани за Италия и Гърция, където повечето мигранти пристигат, след като са прекосили Средиземно море.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg