EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия: Лека рецесия и спад на инвеститорското доверие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Лека рецесия и спад на инвеститорското доверие

mail10:09 | 18.05.2023прегледи 828 коментарикоментари 0


Настроенията сред германските инвеститори са се понижили с повече от очакваното през май, индикирайки влошаване на и без това неблагоприятната икономическа ситуация през идните шест месеца и стимулирайки страховете от рецесия. Това показват данните от най-новото проучване на Центъра за европейски икономически изследвания Цет Е Ве (ZEW), цитирани от Ройтерс.

Индикаторът на Цет Е Ве, отчитащ нагласите сред германския бизнес, е намалял до -10,7 пункта през май в сравнение с 4,1 пункта, отчетени през април. Така показателят е на отрицателна територия за първи път от декември 2022 г. Анкета на Ройтерс предвиждаше индексът да спадне до -5,3 пункта през май.

Президентът на института Ахим Вамбах коментира данните като каза, че "германската икономика може да изпадне в рецесия, макар и лека".

Той обясни още, че спадът отчасти се дължи на очакванията за по-нататъшно повишаване на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка.

"Третият пореден спад на германския индикатор на Цет Е Ве бележи повратна точка към влошаване, докато всеки оптимизъм за растеж, отчетен в началото на годината, се изпарява", каза ръководителят на макросектора на Ай Ен Джи (ING) Карстен Бжески.

Слабите икономически данни на Германия, дебатът около вдигането на тавана на дълга на САЩ, банковите сътресения и очакванията за по-нататъшни повишения на лихвените проценти изглежда помрачиха оптимизма, добави той.

Оценката на текущата икономическа ситуация в Германия също се е влошила, като се понижава до -34,8 пункта спрямо -32,5 пункта през април.

Германската икономика бе в стагнация през първото тримесечие на годината, след като се сви с 0,5 на сто през четвъртото тримесечие на 2022 г. Това съживи страховете, че страната може да изпадне в техническа рецесия, дефинирана като две последователни тримесечия на свиване на брутния вътрешен продукт.

Очаква се подробни официални резултати за растежа на германския БВП през първото тримесечие ще бъдат публикувани на 25 май./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg