EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия колабира + въведе граничен контрол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия колабира + въведе граничен контрол

mail09:05 | 14.09.2015прегледи 10982 коментарикоментари 0


В момента към Германия са подадени над 250 000 молби за предоставяне на убежище. Министерството по миграцията на Германия спешно наема допълнителен персонал- то иска да намали времето за чакане на решение по молбата за предоставяне на убежище от 5 месеца на 3. Също така трябва да бъде нает друг персонал - учители по език, училищни помощници, психолози, пише The Observer.
Германия има застаряващо население и един от най-ниските проценти на раждаемост в света. Нейната индустрия приветства бежанците, виждайки в тях потенциален ресурс. Но не е ясно колко време ще отнеме те да се превърнат в работна сила. Само 10% могат да бъдат наети незабавно. За останалите ще бъде необходима социална подкрепа в продължение на месеци, дори години.
Германският канцлер Ангела Меркел твърди, че страната може да се справи с това най-голямо предизвикателство от времето на обединението на Германия до сега. В момента приоритетът е управляването на безкрайната човешка вълна. Бавария не може да се справи сама, бежанците трябва да бъдат преразпределени в други региони. Берлин ще трябва да поеме 5% от новодошлите, но градът се затруднява да осигури настаняване.
На фона на отказа на източноевропейските страни да поемат бежанци по квотната система, предложена от председателя на ЕК Жан –Клод Юнкер, в германската партия ХДЦ, към която принадлежи и Меркел, също изразяват безпокойство.  „Германия може да се справи, но определено съществува опасност избирателите да се насочат към крайно десни партии“, заяви Мартин Пацелт , депутат от ХДС.

Властите в Германия съобщиха още, че от 5 септември до момента в страната са влезли около 50 000 мигранти. Вицеканцлерът Зигмар Габриел заяви, че скоростта, с която бягащите от войните в Близкия изток и Африка пристигат в страната, надхвърля възможностите й да им осигури места за настаняване.

Общинските власти в Мюнхен се оплакаха от огромния бежански натиск и товар. "Вече не знаем какво да правим с бежанците", възкликна кметът на Мюнхен Дитер Райтер и предупреди, че много от тях ще се наложи "да спят под открито небе". "Мюнхен и Бавария няма да могат сами да се преборят с това голямо предизвикателство", каза още кметът на града. В столицата на Бавария само през изминалия ден пристигнаха над 10 000 бежанци, което накара местните власти да поискат и останалите части на Германия да приемат повече мигранти.

За да облекчат баварската столица Мюнхен, от управата на железницата "Дойче бан" взеха решение да използват високоскоростните влакове, за да транспортират мигрантите към други части на страната, съобщава германското издание "Шпигел". Редовните пътници, които са засегнати от извънредната мярка, могат да използват всички други влакове, информират местните власти.

 Германският канцлер Ангела Меркел е уведомила по телефона австрийския си колега Вернер Файман за намерението на своята страна да въведе контрол в пограничната зона между двете държави, както и на местата на пристигане на имигранти, които нямат право да получат бежански статут, съобщава Der Kronen.
По-късно бе съобщено, че контролът вече е въведен.

Германия временно е преустановила железопътните съобщения с Австрия заради притока на мигранти. Това пише германският вестник Passauer Neue Presse.

Австрийските власти очакват пристигането на приблизително 10 хиляди мигранти през границата с Унгария до края на неделния ден, предава ТАСС. По данни на местните власти, до обяд през пограничния пункт Никелсдорф вече са преминали около 4 хиляди души. Австрийските власти ще трябва да предоставят влакове и автобуси за придвижването на тези хора до Западната гара във Виена, откъдето повечето от тях възнамеряват да продължат за Германия. От австрийската полиция са отбелязали, че много малко мигранти подават заявления за получаване на бежански статус в самата Австрия, а огромната част от тях преминават транзит. Пред властите все пак стои задачата да осигурят места за временно настаняване на около 2 800 души, които вероятно ще пренощуват в столицата, докато други близо 8 хиляди ще продължат директно за Германия.

Австрийската държавна железопътна компания обяви в неделя, че също временно спира влаковете за Германия, за да подпомогне общоевропейското усилие да се овладее потока от пристигащи мигранти.

Министърът на транспорта на Германия отправи нападки за допуснатия от Европейския съюз „пълен провал“ по защитата на границите му и призова за мерки за спирането на огромния имигрантския поток, предаде AFP. „Сега са нужни ефективни мерки за спиране на наплива. Това включва помощ за страните, откъдето бежанците бягат и включва още контрол по нашите собствени граници, който вече не действа, имайки предвид пълният провал на ЕС да защити своите външни граници“, каза министър Александър Добринт в изявление. Министърът, от Християнсоциалния съюз на Бавария, предупреди още, че страната „е достигнала границите на своя капацитет.
Докато Германия се бори с натиска от рекордния приток на бежанци, който се очаква да достигне 800 000 тази година, недоволството в Християнсоциалния съюз расте. Преди дни заместник-председателят на партията Ханс-Питер Фрайдрих нарече решението на Меркел „безпрецедентна политическа грешка“, която ще доведе до „катастрофални последствия“.

По-късно Германия обяви, че няма да позволява повече на бежанците да си избират коя европейска страна да ги приеме. Това е заявил германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер, предава AFP.
По негови думи, бежанците трябва да разберат „че не могат да избират страните, от които да искат убежище“. Според регулациите на ЕС, мигрантите трябва да се регистрират в страната, в която влязат, и тя да се занимава с тяхната молба за убежище. С новото официално изказване на Томас де Мезиер германските власти на практика се отказват от предишното си обещание автоматично да дадат на всички сирийски мигранти статута на бежанци, което е една от причините за огромния човешки поток към страната.

източници:АФП, ТАСС, агенция Фокус


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg