EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия: Инфлацията расте

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Инфлацията расте

mail11:35 | 12.09.2023прегледи 396 коментарикоментари 0


Инфлацията в Германия продължава да се задържа на високи нива движена от цените на енергоизточниците и храните, като на годишна база през август тя възлиза на 6,1 на сто, показват данните на федералната статистическа служба "Дестатис", предаде ДПА.

Данните потвърждават първоначалните оценки, като на месечна база поскъпването на цените е 0,3 на сто, както бе съобщено по-рано.

Спрямо предходния месец инфлацията се понижава с 0,1 на сто и вече трети месец върви надолу, но все още е над нивата наблюдавани през пролетта и далеч от целевото равнище на ЕЦБ от 2 на сто.

"Инфлацията остава на високо ниво", заяви ръководителят на "Дестатис" Рут Бранд, като допълни, че "цените на храните и енергията са над общата инфлация и поддържат показателя на високо равнище".

Цените на захарта, конфитюрите, меда и захарните изделия са се увеличили със 17,1 на сто.

На годишна база храните през август са поскъпнали с 9 на сто, а тези на енергоносителите - с 8,3 на сто. През това време електроенергията е поскъпнала със 17,1 на сто.

Без да се отчитат цените на храните и енергията, инфлацията през август запазва нивото си от юли и е 5,5 на годишна база.

Хармонизираният индекс на потребителските цени, който се използва за сравнение на европейско ниво, през август възлиза на 6,4 на сто на годишна база и 0,4 на месечна, като се потвърждават обявените в края на миналия месец от Евростат данни.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg