EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия: Инфлация на печалбите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Инфлация на печалбите

mail07:35 | 22.12.2022прегледи 690 коментарикоментари 0


Дойче Веле

Инфлацията в Германия е на рекордно ниво. Тази седмица Федералната статистическа служба съобщи, че годишният ѝ ръст е изчислен на 10% през ноември. Това представлява леко забавяне спрямо октомври, когато отчетеният темп от 10,4% бе най-високият регистриран от 70 години насам.

Не са само цените на енергията

"Цените на енергоносителите и храните се повишиха особено чувствително след началото на войната в Украйна и продължават да оказват значително влияние върху равнището на инфлацията", посочват от статистическата служба. През ноември енергията е струвала с 38,7% повече, отколкото през същия месец на 2021 година. А храната е поскъпнала с 21,1 на сто.Ръстът при хранителните продукти е по-висок от общото увеличение с повече от два пъти.

Доколко оправдани са подобни драстични поскъпвания? Според проф. Йоахим Рагниц, заместник-директор на мюнхенския клон на Института за икономически изследвания IFO в Дрезден, мащабите на инфлацията се дължат не само на рязкото покачване на цените на енергията и на по-високите производствени разходи.

"Предприятията в някои сектори на икономиката изглежда са се възползвали от повишаването на цените, за да увеличат печалбите си. Това се отнася най-вече за търговията, селското стопанство и строителството", посочва проф. Рагниц. Сред секторите, опитващи се да се възползват от поскъпването, той посочва още хотелиерството и ресторантьорството, транспортната индустрия, дърводобива и риболова.

Преследването на печалби също увеличава инфлацията

Проф. Рагниц припомня, че и световният пазар на земеделски стоки оказва силно влияние върху стойността на храните. Той смята, че германските земеделски производители например са използвали запаси от торове и фуражи, закупени на старите цени, но са включили настоящите им чувствително по-високи стойности в крайната цена.

Освен тях и отстроителния бранш, включително водопроводчици, електротехници и бояджии, са решили да се възползват от "дисбаланса между търсенето и предлагането" на жилищния пазар, коментира Рагниц.

Той отбелязва, че по-високите цени са допринесли и за забавеното търсене на потребителите, които са натрупали известно количество пари по време на пандемията и през 2022 година. След отмяната на мерките срещу разпространението на коронавируса, те са започнали да харчат въпросните средства, както и получените от държавата като финансова помощ заради пандемията.

"Само засилената конкуренция помага срещу прекомерното повишаване на цените", коментира ученият. И призовава потребителите да се насочат към по-изгодни стоки, за да ограничат "инфлацията на печалбите". "Борбата с инфлацията е основна задача на Европейската централна банка", припомня експертът. На последното си заседание на 15 декември ЕЦБ решиха да повишат лихвения процент с още 0,5 на сто.

Според проф. Рагниц приносът на германското правителство в борбата срещу инфлацията ще се изрази в насочването на вниманието му само към най-бедните домакинства.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg