EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия: Икономиката с 6-год. връх

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Икономиката с 6-год. връх

mail11:31 | 15.02.2018прегледи 10500 коментарикоментари 0


Икономиката на Германия нарасна в края на 2017 г. с 0,6% на тримесечна база и в рамките на цялата изминала година отбеляза най-сериозен растеж от шест години насам, увеличавайки се с 2,2%, показват предварителни данни на федералната официална статистика Destatis.

Брутният вътрешен продукт на водещата европейска икономика се увеличи през периода октомври - декември на миналата година на сезонно-коригирана база с 0,6% спрямо третото тримесечие, когато нарасна с 0,7%, потвърждавайки очакванията на финансовите пазари.

В същото време растежът на годишна база през последното тримесечие на 2017 г. достигна 2,9% след повишение с 2,7% през предходните три месеца, докато осреднената прогноза беше за малко по-силен растеж от 3%.

Статистиката сочи, че основен принос за икономическия подем в края на миналата година е оказало външното потребление. Износът на Германия се е увеличил значително през четвъртото тримесечие на 2017 г., като балансът между вноса и износа е оказал позитивен ефект върху данните за БВП. Според Destatis, общите правителствени разходи също са отчели повишение, докато крайните разходи на домакинствата са останали в най-общ план около нивата от предходните три месеца. Леко повишение е било отчетено и при дълготрайните инвестиции за машини и оборудване при слабо намаляване на бизнес инвестициите в строителството.

Немската статистика също така отбелязва, че икономическото развитие през последното тримесечие на миналата година е било постигнато от 44,7 милиона трудово заети германци, което представлява тяхно увеличение с 642 хиляди, или с 1,5% спрямо година по-рано.

Предварителните данни на Destatis за последното тримесечие потвърждават, че водещата европейска икономика и пазарът на труда продължават да бъдат доста силни въпреки неотдавнашното поскъпване на еврото, което може отчасти да навреди на конкурентоспособността на германския експорт и въпреки месеците на политическа несигурност с оглед на липсата на ново правителство след проведените избори през есента на 2017 г.

Междувременно Destatis представи и окончателните си данни за инфлацията в Германия за началото на новата година, които потвърждават предварителна оценка за забавяне на нейния растеж.

Индексът на потребителските цени (CPI) на Германия се понижи през януари с 0,7% спрямо декември, когато нарасна с 0,6%, като на годишна база растежът на инфлацията се забави до 1,6% от 1,7% в края на 2017 година.

Растежът на хармонизираната потребителска инфлация в Германия (индекс HICP според общите европейски стандарти) се забави през януари до едва 1,4% от 1,6% в края на 2017-а година, като на месечна база индексът HICP се понижи с 1,0% след повишение с 0,8% през декември.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg