EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Германия: Икономиката остава слаба

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Икономиката остава слаба

mail12:05 | 15.10.2019прегледи 591 коментарикоментари 0


Германската икономика е малко вероятно да се плъзне в ясно изразена рецесия, дори и след като тя изпадна в цикъл на слаб растеж, заяви немското икономическо министерството, предаде Ройтерс.

Очаква се германската икономика да се свие леко през третото тримесечие, подобна на периода април - юни, тъй като износът отслабва поради несигурността, свързана с планираното излизане на Великобритания от Европейския съюз, както и с оглед на търговските конфликти главно по оста САЩ-Китай.

Прогнозираните от мнозина техническата рецесия, която се очаква през третото тримесечие, ще настъпи след девет последователни години на непрекъснат икономически растеж, подхранван от бум на износа предимно в посока Китай и в последно време на позитивен цикъл, основан на потреблението и подкрепен от рекордно ниските лихви в еврозоната.

"Понастоящем не се очаква по-силно икономически забавяне или ясно изразена рецесия", посочиха от икономическото министерство на Германия и допълниха: "Експортно ориентираната германска индустрия е изправена пред слаба световна търговия, стагниращо глобално производство и спадащо търсене на автомобили".

Според министерството немската икономика остава в застой, като "икономическата активност е заседнала на съществуващото ниво".

Редица икономистите изразиха загриженост, че забавянето на производството рано или късно ще се разпространи и в други сектори на най-голямата европейска икономика, чийто стабилен пазар на труда също започва да усеща последиците от рецесията в промишления и индустриален сектор.

Министерството на икономика обаче заяви, че растежът на услугите и в строителството до голяма степен компенсират рецесия в производствения сектор, който е силно зависим от износа.

Въпреки слабото представяне на германската икономика, коалиционното правителство на канцлера Ангела Меркел между консерватори и социалдемократи продължава да се противопоставя на призивите за предприемане на стимулиращ пакет от мерки за противодействие на забавянето.

В началото на този месец водещите икономически институти в Германия намалиха рязко прогнозите си за растеж, очаквайки нарастване на БВП с много "скромните" 0,5% през тази и с 1,1% през 2020-а година.

На 17-и октомври немското правителство също ще публикува осъвременените си икономически прогнози, като през април управляващите в Берлин очакваха икономически растеж от 0,5% през 2019-а и от 1,5% през следващата година.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 963