EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия изтегля златото си от САЩ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия изтегля златото си от САЩ

mail11:15 | 07.02.2014прегледи 1088 коментарикоментари 0


Златото (300 тона), което Германия си връща у дома от нюйоркски трезор, се транспортира малко по малко, като целият процес ще завърши до 2020 година, съобщи днес германската централна банка, цитирана от ДПА.
В Германия редовно има вълнения около въпроса защо 45% от всичките 3391 тона златни кюлчета на страната са складирани във Нюйоркския федерален резерв в Манхатън.
Първоначалната причина била, че Западна Германия го спечелила чрез търговски излишъци през 50-те и 60-те години и никога не го изнесла от САЩ, за да не го загуби, в случай че Съветският съюз я нападне.
Днешното изявление на Бундесбанк е в отговор на публикация на германския вестник "Ханделсблат", в която се твърди, че се наблюдава мистериозно забавяне в програма за репатриране.
Изданието цитира консерватора Петер Гаувейлер, който неведнъж повдигна въпроса, изразявайки съмнения в твърденията, че златото в Ню Йорк е на разположение незабавно.
Говорителка на централната банка излезе с опровержение и заяви, че малките пратки към Германия са предпочитани поради съображения за сигурност.
В крайна сметка Германия планира да остави само 37% от златото си в Ню Йорк, където по-голямата част от света складира благородния метал.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg