EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия изнася оръжие за Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия изнася оръжие за Турция

mail11:30 | 12.09.2017прегледи 9038 коментарикоментари 0


Макар федералното правителство в Берлин да декларира желание за засилване на икономическия натиск върху Анкара, данните показват, че управляващите в Германия не се колебаят в одобрението на оръжейни доставки в Турция за милиони, коментира националният ежедневник Die Welt.
Напрежението в двустранните отношения изглежда не се отразява върху оръжейните сделки – от началото на 2017 г. Германия е одобрила износ на оръжия в Турция на обща стойност над 25 млн. евро.
Все пак стойността на одобрения износ на въоръжение за страната-партньор от НАТО е по-ниска, в сравнение с данните от първите осем месеца на 2018 г. Това може да се заключи от отговора на Министерство на икономиката, даден по искане на „зеления“ депутат Йозджан Мутлу.
Съгласно представените данни, до края на месец август са издадени 99 лицензи за износ на оръжие. Тяхната обща стойност възлиза на малко над 25 млн. евро. В действителност сумата може да се окаже дори по-висока, тъй като федералното правителство не разкрива информация за стойността на три допълнителни разрешения.
Но между януари и август 2016 г. са издадени 158 разрешения за износ в размер на над 69 млн. евро, се посочва в съобщението на Министерството на икономиката.
Мутлу призова за незабавно прекратяване на оръжейния износ за Турция, тъй като до този момент „Анкара не възприема сериозно заплахите от Берлин“.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg