EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Германия: Игра с фракинг & шистов газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Игра с фракинг & шистов газ

mail12:30 | 06.04.2015прегледи 1118 коментарикоментари 0


Добивът на шистов газ чрез фракинг ще бъде разрешен при много строги условия. Новият закон за фракинга в Германия не предвижда цялостна забрана на метода и позволява проучвателни сондажи. Законът обаче има и противници, пише в статия на Дойче Веле.
Федералната министърка на околната среда Барбара Хендрикс представи проектозакон, който според нея трябва да уреди едно отдавна нетърпимо положение. "Сегашният правен регламент позволява на практика неограниченото ползване на метода фракинг и сега ние ще променим това със ясни правила", заяви тя при представянето на проектозакона в сряда.
Законът регламентира условията, при които принципно може да се използва технологията на фракинг в Германия. При т.нар. "хидравлично разбиване", в земните недра се вкарват милиони литри вода, смесена с кварцов пясък и различни химикали под високо налягане. Чрез напречни сондажи се разкъсват шистовите пластове и се освобождава съдържащият се в тях природен газ. Критиците на метода фракинг се опасяват от замърсяване не почвата и подпочвените води и настояват за пълна забрана на фракинга в определени чувствителни сфери. Забраната трябва да важи за природните резервати и защитените водни зони, както и за шистови скали, разположени в близост до подпочвени води на дълбочина над 3 000 метра.
Проектозаконът не изключва принципно и комерсиалния добив на шистов газ чрез фракинг. Това важи най-вече за научните проучвателни сондажи, казва Барбара Хендрикс. "Според мен в следващите години ще бъдат проведени много малък брой проучвателни сондажи, тъй като фирмите трябва да поемат и разходите за тях", казва тя. На по-късен етап експертна комисия трябва да проверява молбите за комерсиалното ползване на технологията фракинг. "Решенията на тази комисия обаче не изключват и по-нататъшни проверки за въздействието на технологията върху околната среда", заяви Барбара Хендрикс, като по този начин се опита да разсее всички резерви, че подобни важни решения ще бъдат вземани само от експертната комисия.
Министърката на околната среда положи всички усилия да успокои духовете. Първият опит за законово регулиране на фракинга се провали през 2013 година, защото от гледна точка на някои депутати предложенията на тогавашното правителство не предлагали достатъчно опазване на водите. Сегашният проектозакон отново се натъква на съпротива. Фракцията на СДП настоява за подобрения в закона, а мнозина депутати от коалицията дори заплашват да отхвърлят законопроекта. Те настояват за промени в подхода с водните хранилища и за ограничаване на броя проучвателни сондажи, в зависимост от геологическите дадености. " В тази си форма законът е неприемлив за много колеги", заяви за ДПА говорителят на критиците на фракинга - депутатът от ХДС Андреас Матфелд.
Задна вратичка за енергийните концерни?
Според екологичните организации и опозиционните партии законът е твърде рехав. В сряда пред канцлерството в Берлин демонстрираха много противници на фракинга, като настояваха за пълна забрана на технологията. Според тях, рисковете от добива на шистов газ са непредвидими. Те твърдят, че има опасност от замърсяване на почвата, подпочвените води и от земетресения. Някои демонстранти обвиняват правителството, че се съобразява с интересите на енергийното лоби. "Фракингът трябва да бъде разрешен, защото някои енергийни концерни искат да печелят пари за сметка на хората и околната среда", заяви млад мъж.
Природозащитниците настояват за забрана и на сондажите с научна цел. "Това е задна вратичка за концерните, които искат да утвърдят една високорискова технология, от която ние нямаме нужда при нашата енергийна преориентация", казва екозащитникът Крис Метман от организацията Campact. Зам.-председателят на опозиционната фракция на Зелените - Оливер Киршнер обвинява правителството, че торпилира собствените си цели за опазване на климата. "Вместо да залагаме на рискованата технология на фракинга, трябва най-сетне да инвестираме във възобновяемите енергии и енергийната ефективност", казва той.
Не пропилявайте шансовете!
Фракингът в САЩ доведе до падане на цените на енергията. Подобно нещо едва ли може да се очаква и в Германия, макар експертите да смятат, че шистовите скали могат да доставят енергия за срок от най-малко 20 години. Генералният директор на сдружението на германската химическа индустрия Уц Тилман заявява в интервю за Дойче веле, че новият закон прави всъщност невъзможен добива на природен газ. "Законовите рамки са толкова стеснени и човек трудно може да повярва, че някога в Германия ще се добива природен газ.
При това природният газ е неотменнна част от една сериозна концепция за опазване на климата. А местното производство буксува от години насам. "Ние натрупахме значителен опит и фракингът никога досега не е причинявал вреди", казва Уц Тилман. Министърката на околната среда Барбара Хендрикс смята, че новият закон отчита и шансовете, и рисковете. Тя също не иска пълна забрана на фракинга, защото забраната може да бъде оспорвана по съдебен ред. "В Германия не можем да въведем генерална забрана за определена технология", казва тя. Сега остава да видим как ще протече законодателната процедура в Бундестага.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1954