EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия и Франция с нов план за еврото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия и Франция с нов план за еврото

mail17:40 | 17.12.2010прегледи 873 коментарикоментари 0


Лидерите от ЕС се споразумяха да работят за по-тясно икономическо сътрудничество на фона на опасенията за високите дългове в страните, използващи евро, чиито позиции се разклатиха, предаде Асошиейтед прес.
Френският президент Никола Саркози заяви, че той и германският канцлер Ангела Меркел ще представят нови предложения за намаляване на различията сред икономиките, в които се използва еврото.
Саркози отбеляза: "Трябва да се справим с различията в конкурентоспособността на 16-те страни от еврозоната". Белгийският премиер Ив Льотерм заяви следното: "Валутният съюз изисква икономически съюз, никой не може да избегне тази съдба". Двамата лидери говориха днес в края на срещата на върха на ЕС.
Единната европейска валута - еврото - бе и продължава да бъде ядро на европейската интеграция. Лидерите на страните от еврозоната и институциите на ЕС заявяват, че ще направят всичко необходимо за гарантирането на стабилността на еврозоната като цяло. Това се посочва в заключителния документ на срещата на ЕС, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Постоянният фонд за финансова стабилизация на еврозоната, за който бе взето решение на срещата, "ще има достатъчно ресурси", каза днес германския канцлер Ангела Меркел. "Готови сме да направим всичко, за да гарантираме стабилността на еврото", допълни Меркел, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Британският премиер Дейвид Камерън потвърди днес, че се е споразумял с Франция и Германия да настояват заедно за замразяване на бюджета на ЕС до 2020 година заради недостигът на средства на целия континент, предаде Франс прес.
"Утре (германският канцлер) Ангела Меркел, (френският президент) Никола Саркози, аз и още няколко партньори ще публикуваме текст с нашите цели" по този въпрос", заяви пред журналисти Камерън в края на срещата на върха на ЕС. Идеята е да се постигне "замразяване в реално изражение", тоест отчитайки инфлацията, на бюджета на ЕС едновременно за годините 2012 и 2013, които бележат края на текущия бюджетен период - и аз следващия период, започващ през 2014 година и приключващ през 2020 година.
Очаква се преговорите за следващата финансова рамка на 27-те да започнат идната година с предложения в цифри, които Комисията предстои да направи през юни.
"Това, което правя с нашите партньори в Европа, е да очертая много ясна линия за тези преговори", каза британският премиер."Всички европейски страни затягат коланите, за да се справят със своите дефицити. Европа не може да избегне това", допълни той. Сегашният бюджет на ЕС представлява около 1 процент от европейския брутен вътрешен продукт, посочва АФП.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159