EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Германия: Засегнато машиностроене, уволнения

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Засегнато машиностроене, уволнения

mail09:45 | 13.05.2020прегледи 549 коментарикоментари 0


Асоциацията на машиностроителната индустрия (VDMA) в Германия заяви, че пандемията от коронавирус е повлияла значително на индустрията на страната, като девет от десет компании се смятат за засегнати от кризата. "Към средата на април три четвърти от анкетираните компании вече бяха регистрирали забележим или сериозен спад на поръчките, или пък дори тяхно анулиране. В началото на май тази цифра се покачи до 85%", обясни главният икономист на VDMA д-р Ралф Вийхарс. Освен това германските промишлени компании са изправени и пред "големи проблеми" поради ограничителни мерки, като 43% от тях очакват ситуацията да се влоши още повече. Най-голямата европейска индустриална асоциация обаче подчерта, че веригите за доставки се връщат бавно към нормалното си състояние с оглед на облекчаване на трудностите с доставките от Китай.

Резултати от ново проучване на германския институт Ifo FO, показват, че през миналия месец в мнозинството сектори на страната е имало съкращаване на работни места вследствие на коронавирусната пандемия, която доведе до въвеждане на строги ограничителни мерки и до блокиране на бизнес дейността. Данните показват, че през април 39% от германските компании в автомобилната индустрия взеха решение да съкратят работни места.

В същото време уволнения на персонал имаше при 50% от хотелиерския бизнес, при 58% от ресторантьорския бизнес и в 43% от туристическите агенции. Според последното проучване на института Ifo съкращенията на персонал през април бяха по-високи от средните и в много други икономически сектори, но не беше загубено нито едно работно място във фармацевтичната индустрия.

Клаус Волрабе, ръководител на проучванията на Ifo, отбеляза: "Отсега нататък коронавирусната криза ще започне да оказва влияние върху германския пазар на труда". Анализатори и икономисти отбелязват, че ситуацията с пазара на труда и безработицата в Германия щеше да бъде още по-лоша без държавната спасителна програма за съкратено работно време.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg