EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия забрани „голите” къси продажби

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия забрани „голите” къси продажби

mail13:45 | 19.05.2010прегледи 1601 коментарикоментари 0


Германия забрани така наречените голи къси продажби на дългови сертификати и акции на големи финансови компании в опит да успокои регионалните пазари, съобщава Bloomberg.
Забраната се отнася също до спекулациите, свързани с дериватите - застраховки срещу фалит, които са популярни на пазара като Credit Default Swaps - CDS.
Ограничението, което влезе в сила днес от полунощ и ще продължи до 31 март 2011, се отнася и до акциите на 10 банки и застрахователи, съобщи късно снощи германският финансов регулатор Bafin.
Стъпката бе предприета заради "изключителната нестабилност" на пазара на облигациите в еврозоната.
Котировките на акциите спаднаха, на ценните книжа скочиха, а  еврото продължи спада си заради съобщението на Bafin, направено, след като европейските пазари затвориха.
При късите продажби се заемат активи и се продава, като се залага на това, че цената ще падне и продавачът ще може да ги купи по-късно отново, да ги върне на този, от когото ги е заел, и ще прибере печалбата от разликата при покупко-продажбата.
При голите къси продажби продавачите никога не заемат активи, така че залагането е неограничено, посочва Bloomberg.
Продават се акции или инвестиции, които продавачът не притежава, отбелязва Асошиейтед прес.
CDS са кредитен деривативен контракт между две страни, при който купувачът плаща фиксирана сума на продавача в замяна на застраховка срещу неизплащане или кредитно събитие на трета страна по задължението.
Bafin не даде подробности как ще прилага точно забраната и дали ще тя ще бъде в сила и извън Германия. Повечето CDS се извършват в Лондон и Ню Йорк, отбелязва Bloomberg.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg