EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия е „за” разширяването на Фонда за стабилност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия е „за” разширяването на Фонда за стабилност

mail12:40 | 13.01.2011прегледи 558 коментарикоментари 0


Германия е решила да подкрепи предложението за разширяване на правомощията на Европейският фонд за финансова стабилност (ЕФФС), който гарантира нормалната работа на финансовите пазари в еврозоната, съобщи днес вестник Financial Times, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Според информацията, получена от изданието, Берлин планира да подкрепи предложението за засилване на ролята на ЕФФС, включително и възможно увеличение на финансовите активи на фонда, на срещата на върха на Европейския съюз през февруари.
ЕФФС бе създаден през май 2010 г. с цел да стабилизира финансовия пазар на Гърция. Фондът има активи за 440 млрд. евро (570,9 млрд. долара).
Вчера Германия се противопостави на увеличаването на капитала на фонда, но според Financial Times Берлин е променил позицията си и вече е готов да приеме реформа на ЕФФС.
Вчера идеята за увеличаване на Европейският фонд за финансова стабилност (ЕФФС), създаден миналата година в подкрепа на изпаднали във финансови затруднения страни от еврозоната трябва да бъде увеличен, беше лансирана от европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен.
Според Оли Рен ефективният кредитен капацитет на фонда трябва да бъде засилен, а обсегът на дейността му да бъде разширен.
Сумата от 440 милиарда евро е общата стойност на гаранциите, предложени от правителствата на еврозоната в подкрепа на ЕФФС, а не действителните средства, които фондът може да събере на капиталовите пазари, за да помогне на изпаднали в затруднения страни.
Еврокомисарят изтъква, че Европейският съюз трябва да преразгледа всички опции за обема и обхвата на финансовите рамки, включително на фонда, който ще замени ЕФФС от средата на 2013 година.
Увеличаването на средствата на ЕФФС беше отхвърлено на срещата на върха на европейските ръководители през декември, отбелязва ДПА.

 


Тагове: фонд, еврозона
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg