EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия: Добри продажби на дребно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Добри продажби на дребно

mail17:40 | 01.08.2018прегледи 767 коментарикоментари 0


Продажбите на дребно в Германия възстановиха през юни част от резкия им спад месец по-рано, показват данни на немската официална статистика Destatis. Това е знак, че потреблението на германските домакинства може да окаже известна подкрепа за икономическия растеж в края на второто тримесечие след неговото слабо позитивно влияние върху икономическата експанзия в началото на годината.

Продажбите на дребно нараснаха през юни с 1,2% на месечна база, парирайки голям част от спада с 1,5% през май, докато очакванията на финансовите пазари бяха за малко по-скромен растеж от едно на сто. Трябва обаче да се има предвид, че броят на работни дни през юни тази година беше 26 спрямо 25 през шестия месец на 2017-а година.

В същото време продажбите на дребно на годишна база (отчитайки инфлацията) нараснаха с цели 3,0% след спад с 1,6% месец по-рано, надвишавайки двойно осреднената прогноза за повишение с 1,5 на сто.

Продажбите на хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия се увеличиха с 3,9% годишно, а продажбите на нехранителни стоки нараснаха през юни с 2,3 на сто.

Трябва да се има предвид, че частното потребление беше ключов двигател за икономическия растеж през последните години, тъй като германците се възползваха от рекордната заетост, сигурният трудов пазар, повишаващите се заплатите и ниските разходи по заеми. Данните за растежа на германската икономика през първото тримесечие на 2018-а година обаче не потвърдиха тази тенденция. БВП на Германия нарасна на тримесечна база с едва 0,3%, като разходите на домакинствата допринесоха с едва 0,2% за слабата икономическа експанзия в началото на настоящата година.

По-силните данни за продажбите на дребно през юни са факт, след като през миналата седмица проучване на института GfK показа ново слабо влошаване на потребителските нагласи в Германия за август до най-ниско ниво за настоящата година с оглед на страховете, че търговският конфликт между Европа, САЩ и Китай може да навреди на водещата европейска икономика. Това сякаш е сигнал, че и през третото тримесечие на годината вътрешното потребление може би отново няма да бъде важен генератор за икономическия растеж на Германия.

Растежът на потребителската инфлация в Германия се забави слабо през юли, но въпреки това се задържа за трети пореден месец над целевото инфлационно ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто благодарение на продължаващо солидно повишение на енергийните цени, показват предварителни данни на Destatis.

Индексът на потребителските цени (CPI) на Германия се повиши през юли с 0,3% на месечна база след растеж с 0,1% през юни. На годишна база потребителската инфлация се забави до 2,0% от 2,1% през юни и 2,2% през май (най-висока инфлация от февруари 2017 година насам) при очаквания за растеж с 2,1%, но въпреки това остава за трети пореден месец над целевото ниво на ЕЦБ за инфлация от малко под 2% в рамките на цялата еврозона.

Това изглежда в подкрепа на потвърденото през миналата седмица решение на ЕЦБ да приключи своята многогодишна програма за покупки на еврооблигации до края на 2018 година.

Основна причина за запазване на високата инфлация през юли е продължаващото силно нарастване на енергийните цени с 6,6% спрямо година по-рано, след като през юни те се увеличиха с 6,4 на сто. Цените на хранителни стоки нараснаха с 2,6%, но след повишение с 3,4% месец по-рано, докато растежът на цените на услугите се ускори слабо до 1,6% от 1,5% през юни.

/БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg