EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия: Горивата поскъпват още

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Горивата поскъпват още

mail11:35 | 11.03.2022прегледи 838 коментарикоментари 0


Германия планира да изгради първите си два терминала за разтоварване на вносен втечнен природен газ (ВПГ) след две години, каза министърът на икономиката Роберт Хабек, цитиран от Ройтерс. 

Същевременно кризата с Украйна тласнаха нагоре цените на горивата в Германия, които преминаха прага от 2 евро за литър за първи път, предаде ДПА. Средната дневна цена на първокласния и по-екологичен бензин E10 в Германия в понеделник беше 2,008 евро за литър, докато цената на дизела беше 2,032 евро, според Германската автомобилна асоциация.

Основният фактор за увеличението на цените на дребно на горивата е стойността на петрола, която рязко се повиши след инвазията в Украйна. Силната позиция на долара увеличи този ефект, тъй като петролът се търгува в долари, а германските купувачи плащат в евро. Цената на дизеловото гориво е допълнително тласкана от намаляването на вноса му от Русия и силното търсене на близкия до него газьол за отопление.

Фактът, че в момента се достигат подобни екстремни рекорди в цените на горивата, се дължи и на комбинацията от войната в Украйна и рекордните нива, вече достигнати през предходните месеци. В сравнение с преди година увеличението е огромно: през март 2021 г. дизелът струваше средно 1,315 евро за литър, докато бензина E10 струваше 1,454 евро. 

Цените на горивата в САЩ също отбелязаха рекордни стойности, съобщи Асошиейтед прес. Средната цена за един галон (3,78 литра - бел. ред.) бензин стигна 4,17 долара.  Средната цена се повиши с 10 цента за галон само за ден, докато в сравнение с миналата седмица повишението е с 55 цента, според Американската автомобилна асоциация (ААА).

Петролните запаси в САЩ намаляха миналата седмица, въпреки че търсенето се увеличава с приближаването на лятото. Референтна цена  на американския суров петрол скочи с 8 процента до 129 долара за барел. Американците могат да очакват сегашната тенденция за увеличение на горивата на дребно да се запази, докато цената на суровия петрол се покачва, посочиха от ААА. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1045