EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия: Възстановяване на промишлените поръчки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Възстановяване на промишлените поръчки

mail08:40 | 10.10.2023прегледи 440 коментарикоментари 0


Германските промишлени поръчки са се повишили повече от очакваното през август поради силния растеж при компютърните, електронните и оптични продукти, но перспективата за сектора продължава да е изпълнена с предизвикателства, предаде Ройтерс.

Поръчките са се увеличили с 3,9 на сто спрямо предходния месец на сезонно и календарно коригирана основа, съобщи днес Федералната статистическа служба "Дестатис" (Destatis).

Проучване на Ройтерс сред анализатори, залагаше на растеж от 1,8 на сто. 

"Това означава, че входящите поръчки са се стабилизирали след двумесечен спад", каза Ралф Солвен, главен икономист в "Комерцбанк" (Commerzbank). Тази стабилизация е на по-ниско равнище отпреди и компаниите ще трябва постепенно да коригират производството през идните месеци.

Растежът през август следва рязък спад през предходния месец. Статистическата служба коригира юлския спад до 11,3 на сто в сравнение с юни, спрямо първоначален спад от 11,7 на сто. 

Промишлените поръчки през август са били задвижени увеличение с 37,9 на сто на месечна основа при производството на компютри, електроника и оптични продукти.

Чуждестранните заявки са скочили с 3,9 на сто на месечна основа, а вътрешните поръчки са се увеличили с 4 на сто, сочат данните.

Въпреки положителните данни за август германският промишлен сектор, който представлява около една пета от икономиката на страната, продължава тенденцията към спад.

Хармонизираният индекс на мениджърите по доставките (PMI) за промишления сектор, е бил 39,6 пункта през септември, което е далеч под равнището от 50 пункта, което отделя растежа от спада. 

Същевременно правителството на Германия очаква икономиката на страната да се свие с 0,4 на сто през тази година поради високата инфлация, поскъпването на енергийните продукти и спада в международната търговия. Това са заявили за Ройтерс източници от кабинета в Берлин.  

Германският министър на икономиката Роберт Хабек се очаква днес да представи есенните прогнози на правителството  за икономическото развитие на Федералната република. В тях ще бъде посочено, че кабинетът предвижда икономиката на Германия да нарасне с 1,3 на сто през следващата година и с 1,5 на сто през 2025 г.

По отношение на инфлацията се очаква правителството на Германия да прогнозира, че тя ще достигне ниво от 6,1 на сто през тази година във Федералната република и ще спадне до 2,6 на сто през 2024 г., според правителствените източници на Ройтерс.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg