EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Германия: Влошени прогнози за икономиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Влошени прогнози за икономиката

mail18:06 | 17.06.2019прегледи 538 коментарикоментари 0


Перспективите за икономиката на Германия за второто тримесечие на 2019 година се влошават в резултат на трудностите, предизвикани от световните търговски конфликти, които натежават на експортно-зависимия индустриален сектор, съобщи Министерство на икономиката на страната в свой редовен месечен доклад, цитиран от "Ройтерс".

Нарастват опасенията, че германският растеж ще се забави сериозно през второто тримесечие на 2019 година, след като през периода януари - март БВП се повиши с 0.4% спрямо края на 2018 година, когато немската икономика избегна "на косъм" навлизането в техническа рецесия.

"След значителен ръст на брутния вътрешен продукт през първото тримесечие, перспективите за второто тримесечие остават слаби. Вътрешното потребление продължава да бъде добро, но глобалните перспективи остават неприветливи", се казва в месечния доклад на министерството.  

"След слабото развитие през второто тримесечие, положителните влияния трябва да се подсилят с постепенно подобряване на външната среда. Очаква се подобряване на глобалните икономически условия през втората половина на 2019 година“, посочи икономическото министерство.

Германската промишленост продължава да страда от търговските спорове на Съединените щати с Китай и с Европейския съюз, като немското производство и износът се понижиха рязко през април, според данни на Федералната статистика Destatis.

Министерството посочи, че подобряването в сектора на услугите помага на икономиката, като последните данни сочат, че продължават контрастните развития в сферата на услугите и в индустрията.

Междувременно неревизирани данни на официалната федерална статистика Destatis показаха, че през май инфлацията в Германия е отслабнала рязко.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през май с 0.2% спрямо април, докато годишната инфлация се забави до 1.4%, след като април достигна 5-месечен връх от 2 на сто.

Основна причина за отслабващата инфлация оказа намаляването на цените за ваканционните пакетни почивки с 9% спрямо година по-рано, след като през настоящата година Великденските празници в католическия свят бяха в края на март и началото на април.

В същото време енергийните цени нараснаха през май с 4.2%, след повишение с 4.6% през април, докато цените на храните се увеличиха с 0.9 на сто.

Хармонизираната потребителска инфлация (индексът HICP) се увеличи през май с 0.3% на месечна база, докато растежът на хармонизираната потребителска инфлация на годишна база се забави до 1.3% през май от 2.1% през април.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg