EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия: Влошаване на икономическите нагласи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Влошаване на икономическите нагласи

mail18:48 | 16.10.2020прегледи 761 коментарикоментари 0


Нагласите на германските анализатори и инвеститори относно перспективите пред водещата европейска икономика се влошиха през октомври по-силно от очакваното с оглед на растящата несигурност, породена от коронавирусната пандемия, Брекзит преговорите с Великобритания и предстоящите в началото на ноември президентски избори в САЩ. Това показват резултат от последно проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, се понижи рязко през октомври до 56,1 пункта от 77,4 пункта през септември, когато достигна най-високо ниво от май 2000 година, докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за индекс на ниво от 73,0 пункта.

В същото време индексът, определящ оценките на инвеститорите за текущите икономически условия в Германия, се подобри през октомври до -59,5 пункта от -66,2 пункта месец по-рано и очаквания за индекса на ниво от -60,0 пункта.

Германската икономика се сви с 9,7% през второто тримесечие, тъй като разходите на домакинствата, фирмените инвестиции и търговията се сринаха в разгара на пандемията и въведените през пролетта строги карантинни мерки.

Последвалото облекчаване на ограничителните мерки, съчетано с безпрецедентен набор от спасителни и стимулиращи пакети, доведе до стабилно възстановяване през третото тримесечие, но скокът в случаите на коронавирус през последните дни и седмици доведе до загриженост, че икономическата активност може отново да се забави.

Водещият икономически институт Ifo очаква растеж на БВП от 6,6% през третото тримесечие, последван от по-бавен растеж от 2,8% през четвъртото тримесечие.

Настроенията на анализаторите относно икономическото развитие в рамките на цялата еврозона също се влошиха през октомври. Съответният индекс на икономическите очаквания се срина за месец с 21,6 пункта до 52,3 пункта, докато показателят за текущата икономическа ситуация се повиши с 4,3 пункта до -76,6 пункта./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4157