EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия: Вероятен спад на БВП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Вероятен спад на БВП

mail07:35 | 26.10.2023прегледи 401 коментарикоментари 0


Слабото вътрешно потребление, отслабващо търсене в чужбина на германска продукция и по-високи лихвени проценти вероятно са тласнали надолу икономиката на Германия през лятото. Това посочва в месечния си доклад германската централна банка Бундесбанк (Bundesbank), цитиран от ДПА.

"Реалният брутен вътрешен продукт (БВП) вероятно се е свил донякъде през третата четвърт на 2023 г. ", отбелязва Бундесбанк.

Все още стабилният пазар на труда, както и значителното увеличение на заплатите в условията на намаляваща инфлация, са се отразили положително на икономическото развитие на страната, се казва още в доклада на германската централна банка. 

"Въпреки това домакинствата вероятно все още не са използвали допълнителните си финансови възможности, за да харчат повече и да потребяват повече". Пример за това са слабите продажби в сектора на търговията на дребно, както и в ресторантьорския и хотелиерския бизнес. 

Германската икономика се е забавила и заради продължаващото слабо търсене в чужбина на промишлена продукция, произведена в Германия, посочва Бундесбанк.

Годишната инфлация в страната отслабна до 4,5 на сто през септември от 6,1 на сто през август, но поскъпването на хранителните стоки продължава да създава затруднения на потребителите, отбелязва германската централна банка.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg