EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Германия в упадък, Полша - новият лидер

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия в упадък, Полша - новият лидер

mail06:25 | 10.02.2016прегледи 1587 коментарикоментари 0


Германия се издигна над останалите национални държави с най-голямо икономическо и политическо влияние. Тя обаче е извънредно уязвима. Това е четвъртата най-голяма икономика в света, но този статут зависи от износа, това се посочва в анализ на американската частна агенция за анализи Стратфор. Страните-износителки имат една характерна слабост – те разчитат на желанието и възможността на потребителите, които купуват продукта им. С други думи, германската икономика е заложник на благоденствието и конкурентоспособността на средата, в която оперира.

В този смисъл няколко са факторите, които работят срещу Германия. Най-напред, нарастващият национализъм в Европа ще доведе до ограничаване на капиталовите и трудови пазари.

По-слабите страни вероятно ще приемат различни форми на контрол върху капитала, докато по-силните ще ограничат влизането на чужденци на тяхна територия, включително и граждани на други страни от ЕС.

Предвиждаме, че съществуващи протекционистки политики вътре в ЕС, специално в селското стопанство, в следващите години ще бъдат допълнени от търговски ограничения. Те ще бъдат наложени от по-слабите южноевропейски икономики, които имат нужда да подсигурят икономическите си основи след настоящата криза. На глобално ниво очакваме европейският износ да се изправи пред по-голяма конкуренция и силно вариращо търсене в една нестабилна обстановка. Затова нашата прогноза е, че Германия ще бъде изправена пред икономически упадък, който ще доведе до вътрешна обществена и политическа криза и ще намали влиянието на страната в Европа през следващите 10 години.

В центъра на икономическото развитие и увеличаващото се политическо влияние ще бъде Полша. Тя е един от примерите за най-впечатляващ икономически растеж извън Германия и Австрия. В допълнение, населението й най-вероятно ще намалее, но това намаление ще е много по-малко в сравнение с други европейски страни. Докато Германия преминава през болезнени икономически и социални промени, Полша ще диверсифицира собствените си търговски отношения и ще се превърне в основната стратегическа сила на Северноевропейското поле. Нещо повече, очакваме още през първата половина на следващите 10 години Полша да бъде лидерът на антируска коалиция, която ще включва Румъния.

През втората половина този съюз ще изиграе огромна роля в промяната на руските гранични региони, които той ще си възвърне по официален и неофициален път. Докато Москва отслабва, този съюз ще има доминиращо влияние не само в Беларус и Украйна, но и още по на изток. Това допълнително ще затвърди икономическите и политически позиции на Полша и съюзниците й.

В нейна полза е й стратегическото партньорство със САЩ. Когато една световна сила влезе в стратегическо партньорство, в неин интерес е да направи партньора възможно най-силен икономически. От една страна, за да стабилизира обществото, от друга за да изгради военна сила. На Полша ще й бъде отредена такава роля спрямо САЩ, както и на Румъния. Интересът на Вашингтон в региона е очевиден.

източник:БГНЕС

 

 


Тагове: Полша, Германия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg