EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия: Бизнес климатът се подобрява

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Бизнес климатът се подобрява

mail11:15 | 26.05.2022прегледи 839 коментарикоментари 0


Настроенията в германската икономика се подобряват. Индексът на бизнес климата в Германия се повишава до 93,0 пункта за май, след като отбеляза 91,9 пункта през предходния месец, сочат най-новите данни на мюнхенския икономически институт "Ифо" (Ifo), разпространени днес до медиите. 

През настоящия месец германските компаниите са много по-доволни от текущото състояние на бизнеса си. Въпреки това очакванията почти не се промениха, като фирмите остават скептични относно перспективите за икономическо развитие. Икономика на Германия се оказа устойчива срещу опасенията за нивата на инфлацията, проблемите пред веригата за доставка на суровини и последствията от войната в Украйна. В момента няма видими признаци на рецесия, пише "Ифо" в своя анализ.

В производството индексът на бизнес климата се увеличава значително през май, като германските компании оцениха текущото си състояние като малко по-добро спрямо април, а очакванията им също се повишиха значително. Бизнесът обаче все още остава скептичен по отношение на идните месеци. Търсенето се забави значително и входящите поръчки намаляха.

Бизнес климатът в сектора на услугите също се подобри. Доставчиците на услуги са много по-доволни от текущите си резултати. За последен път по-голямо покачване на този показател е наблюдавано през юни 2021 година. Въпреки това очакванията останаха по-песимистични, тъй като опасения имат фирми от транспортния и логистичен сектор. 

През текущия месец индексът в търговията отново се повиши, след като записа два последователни спада, на фона на подобряването на оценките за настоящата ситуация. Очакванията пред сектора на търговията също се повишиха, но все още са песимистични.

Индексът за бизнес средата в сектора на строителството отчасти се възстанови спрямо спада си през април, тласнат нагоре от подобрените очакванията пред компаниите. Оценките на текущото бизнес развитие също бяха малко по-добри, въпреки че прогнозите на по-голямата част от компаниите все още са песимистични.

/БТА/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg