EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Германия: Без ръст на доходите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Без ръст на доходите

mail09:45 | 20.12.2021прегледи 784 коментарикоментари 0


Съгласуваните в колективните трудови договори заплати в Германия почти не са нараснали през тази година въпреки стремителния растеж на инфлацията, се посочва в данни, цитирани от Ройтерс. Така потребителите ще останат с по-малко средства, което ще се отрази върху бъдещите разходи на домакинствата в най-голямата европейска икономика.

Федералната статистическа служба обяви, че договорените заплати на членуващите в синдикати служители са се увеличили средно с 1,3 на сто на годишна основа през 2021 г. Това е най-малкият регистриран растеж от 2010 г, откогато службата отчита данни.

Според прогнозите потребителските цени ще се увеличат с 3 процента тази година, което означава, че реалните заплати на работниците фактически ще са намалели.
Спадът в реалните заплати ще се отрази отрицателно на бъдещите разходи на домакинствата, които са били единствената движеща сила на брутния вътрешен продукт на страната през третото тримесечие на фона на проблемите по веригите за доставки и производствените проблеми в промишления сектор.

Новите ограничения, целящи да спрат четвъртата вълна на коронавируса, вероятно ще засегнат продажбите на дребно и бизнеса в сектора на услугите, унищожавайки последния стълб на растеж през последното тримесечие на тази година.

Централните банкери и вземащите политически решения следят много внимателно как се движат заплатите в еврозоната. Те търсят сигнали дали покачващите се потребителски цени водят до по-високи заплати, което може да даде начало на спирала на цените и заплатите, както и до по-висока инфлация в краткосрочен план.

Новият канцлер на Германия Олаф Шолц обеща да увеличи минималната заплата с около 25 процента до 12 евро на час идната година.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3820