EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Германия: 5 института понижиха прогнозата си за икономиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: 5 института понижиха прогнозата си за икономиката

mail20:14 | 04.10.2019прегледи 597 коментарикоментари 0


Водещите немски икономически институти понижиха съвместните си прогнози за растежа на най-голямата европейска икономика през тази и следващата година.

Според новите прогнози на петте института DIW, Ifo Institute, IfW, IWH и RWI, германската икономика вече се очаква нарасне с едва 0,5% през 2019 година и с 1,1% през 2020 година.

През април най-големите икономически институти в Германия очакваха растеж на немския брутен вътрешен продукт с 0,8% през настоящата година и с 1,8% през следващата година.

За 2021 година водещите институти прогнозират икономическа експанзия от 1,4 на сто.

Ревизиите, които се очаква да бъдат отчетени и в прогнозата на правителство в Берлин, отразяват нарастващите опасения, че икономическо забавяне в Германия, породено от продължаващата рецесия в силно зависимия от износа производствен сектор, може да се отрази негативно и на икономиката в цялата еврозона.

Основните причини за доста слабите прогнози, изтъквани от петте водещи института, са свързани със спада в световен мащаб на търсенето на средства за производство (на производствено оборудване), нарасналата бизнес несигурност с оглед на търговските спорове и структурните промени в автомобилната индустрия.

Немските икономически институти също така призоваха управляващите в Берлин да се откажат от бюджетната си политика на т.нар. "черна нула" за ненатрупването на нов държавен дълг, ако перспективите пред растеж на най-голямата европейска икономика продължават да се задълбочават още повече.

"Като цяло ... в момента няма причина за допълнителни фискални действия", посочват те в съвместния си доклад, цитиран от Ройтерс, но добавят, че правителството трябва да използва своята фискална свобода, ако икономическият спад се окаже по-значителен.

При такъв сценарий фискалната свобода на правителството не бива да се ограничава от самоналожената цел - поддържане на балансиран бюджет, посочват петте водещи институти.

Съгласно правилото на Германия за ограничаване на дълговата тежест, федералното правителство може да поеме нов дълг до 0,35% от БВП. Това означава приблизително 5 милиарда евро през 2020 година, след като се вземат предвид специални фактори като икономическия растеж.

В същото време разрешеният държавен дълг би нараснал до 8,4 млрд. евро през 2021 година, и до 9,7 млрд. евро през 2020 година, според бюджетните експерти в немския парламент, цитирани от Ройтерс.

Дясно-центристката партия на канцлера Меркел обеща да се придържа към политиката си по отношения на трупането на нов дълг, въпреки нарастващия натиск както в страната, така и от чужбина за отмяна на това фискално правило.

Силно занижените икономически прогнози на петте водещи института са факт, след като немският канцлер Ангела Меркел заяви, че световната икономика е в сложна ситуация заради търговската война между САЩ и Китай, но и заради проточилите се преговори по Брекзит.

От своя страна министърът на финансите Олаф Шолц се опита да внесе известно успокоение, заявявайки пред телевизия А Ер Де (ARD), че германската икономика ще може да противодейства на евентуална икономическа криза.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg