EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия: 3,1% инфлация + потребителско доверие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: 3,1% инфлация + потребителско доверие

mail12:08 | 21.01.2022прегледи 15943 коментарикоментари 0


Рязко повишаване на потребителските цени миналата година е натоварило бюджетите на германците, като годишната инфлация е нараснала средно до 3,1 на сто. Това се посочва в данните на Федералната статистическа служба (Destatis), цитирани от ДПА.
Така агенцията с централа във Висбаден потвърди първоначалната си оценка. За последен път инфлацията е била на по-високо равнище през 1993 година, когато достигна 4, 5 на сто. През 2020 година годишната инфлация в най-голямата европейска икономика е била 0,5 на сто.
Тенденцията за повишаване на потребителските цени се е ускорила през декември, като те са скочили с 5,3 на сто на годишна основа. Равнището на месечната инфлация е било 0,5 на сто.
По-високата инфлация отслабва покупателната способност на потребителите, тъй като тогава те могат да купуват по-малко, припомня ДПА.

Инвеститорското доверие в Германия отново се е засилило през януари след спада през декември, достигайки 51,7 пункта на фона на оптимизма на пазарите за тази година въпреки икономическите затруднения, свързани с недостига на части и суровини и здравната криза. Това сочи публикуваният днес барометър на Центъра за европейски икономически изследвания ZEW, цитиран от Франс прес.
Този особено нестабилен показател, измерващ очакванията на финансовите пазари за развитието на конюнктурата, е нараснал с 21,8 пункта след спада през декември, отбелязва институтът.
Данните силно надвишават очакванията на анализаторите, анкетирани от Factset за увеличение с 0,6 пункта до 30,5 пункта.
В еврозоната показателят е нараснал с 22 пункта до 49,4 пункта.
"Перспективите за конюнктурата се подобряват в началото на новата година. Причината е в хипотезата, че случаите на коронавирус могат да намалеят значително до пролетта", коментира Ахим Вамбах, председател на центъра.
Инвеститорите обаче остават скептични за текущата ситуация, така че този компонент от барометъра спада с 2,8 пункта до 10,2 пункта.
Правителството беше принудено да въведе нови ограничителни мерки заради разпространението на варианта Омикрон. Що се отнася до недостига на материали и части, засягащ от месеци германската промишленост, картината не е еднозначна: промишлените поръчки и износът са започнали да се увеличават, но някои сектори, най-вече автомобилостроенето, очакват още трудни месеци.
След разочароващо увеличение на брутния вътрешен продукт на Германия с 2,7 на сто през 2021 година, правителството прогнозира за 2022 година растеж от 4,1 на сто. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg