EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия - заплаха за страните от еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия - заплаха за страните от еврозоната

mail09:30 | 16.11.2010прегледи 769 коментарикоментари 0


Позицията на Германия може да доведе някои страни от еврозоната до фалит, предупреди днес гръцкият премиер Георгиос Папандреу, цитиран от световните агенции.
В изказването си на срещата на Социалистическия интернационал в Париж Папандреу обвини Берлин, че стои в дъното на спекулативното увеличение на лихвите по заемите, които плащат Ирландия и Португалия, заради желанието си да накара частните инвеститори да платят в случай на неплатежоспособност на някоя държава.
"Някои, като например германското правителство, предложиха банките, които финансират страните с високи равнища на дълг, да бъдат готови да платят цената за евентуален фалит", каза премиерът.
Тази позиция създаде спирала от високи лихвени проценти за страните, които са в трудна позиция, като Ирландия и Португалия. Това може да тласне икономиките към фалит, подчерта той.
Това е като да кажеш на някого "понеже си в затруднено положение, ще те натоваря с допълнителни тежести, които обаче могат да ти строшат гърба", каза гръцкият премиер.
Под натиска на Берлин страните от ЕС искат да включат частните лица, собственици на държавни облигации, в усилията за спасяване на страните във финансово затруднение.
Конкретни предложения трябва да бъдат направени през март 2011 година, като се очаква механизмът да започне да се прилага от средата на 2013 година, поемайки щафетата от създадения през май европейски фонд за подкрепа.
Изпаднали в паника заради предложението, през последните дни инвеститорите наказаха най-уязвимите страни от еврозоната, начело с Ирландия и Португалия, с повишаване на лихвите по заемите.
Папандреу заяви, че правителствата трябва да насочат усилията си към "липсата на демократичен контрол на финансовите пазари". "Това е цивилизационна битка", подчерта той.
Премиерът беше поздравен от колегите си от Социалистическия интернационал за победата на неговата партия ПАСОК на местните избори в Гърция. Вотът беше коментиран като един вид референдум за следваната от правителството политика на
строги икономии под надзора на ЕС и МВФ.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg