EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ГЕРБ печели изборите + големите градове, референдум

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ГЕРБ печели изборите + големите градове, референдум

mail07:05 | 26.10.2015прегледи 3054 коментарикоментари 0


ГЕРБ спечели на първи тур местните избори в София с 59% , Варна с 58%, Бургас с 80%, Стара Загора със 75%, Велико Търново и Благоевград. Това сочат първите прогнозни резултати. В София досегашният градоначалник Йорданка Фандъкова спечели нов мандат. Тя победи кандидатите на: БСП лява България проф. Михаил Мирчев, на Реформаторския блок Вили Лилков, на АБВ Георги Кадиев, на ВМРО Ангел Джамбазки. В Бургас безапелационна победа извоюва досегашният кмет Димитър Николов. В Стара Загора, където за кметския стол претендираха 8 кандидати, досегашният кмет от ГЕРБ Живко Тодоров ще запази своя пост. В Благоевград кметът на ГЕРБ Атанас Камбитов ще остане в Общината за нов мандат. ГЕРБ печели във Велико Търново, където е преизбран Даниел Панов. Във Варна кандидатът на ГЕРБ и досегашен кмет Иван Портних също остава за втори мандат. В Пловдив се очертава балотаж - между настоящия кмет Иван Тотев от ГЕРБ и Славчо Атанасов от местната коалиция на Патриотичния фронт. В Сливен се очертава балотаж между кандидатите на БСП и ГЕРБ Кольо Милев и Стефан Радев. По предварителни данни ГЕРБ печели Русе и Смолян.

Според "Алфа Рисърч" към 18 ч. активността на местните избори на национално ниво е 46,50%, а тази за референдума – 35,30%.

Според екзитпол на национално ниво ГЕРБ събира 34,50% електорална подкрепа, БСП – 17,20%, ДПС – 14,60%. След това са Реформаторите с 9%, АБВ с 4,3%, "Атака" с 3,1%. НФСБ имат 2,70%, а ВМРО – 2%.

В София ГЕРБ е на ръба на абсолютно мнозинство в Общинския съвет, както и силно представяне на Реформаторският блос с над 17%, БСП с 10%.

Предварителните резултати от референдума показват, че 71% отговарят с "да" за въвеждане на електронното гласуване, 29% против. Според „Алфа Рисърч” избирателната активност за националния референдум е 35.3% към 18 часа. Това надвишава доста процентът на хората, отишли до урните на предишното допитване до народа – за АЕЦ „Белене”.Този процент гласували не е изненада, за изненада можеше да се говори, ако процентът беше над 50%, коментират социолози. Според тях, оттук нататък все повече хора ще гласуват на референдуми и това е добрата новина от днешния изборен ден.

Право на глас на днешните избори имаха 6 363 000 души, като те гласуваха за кмет на населено място, общински съветници и за референдум по въпроса за електронното гласуване. Гласуването стана с отделна бюлетина в организираните от Централната избирателна комисия 12 314 секции в страната и 294 секции в чужбина. В 50 секции в София се гласува машинно, но само за общински съветници. Общият брой на кметствата, в които се проведоха избори бяха 3192. Кандидат-кметовете, които се състезаваха за доверието на избирателя са 42 хиляди, а кандидатите за общински съветници 35 770. В 415 от кметствата има само един кандидат за кмет. В две общини също има един кандидат. Гласуването става със син химикал, с който се отбелязва знака „Х” или „V”. При гласуването за общински съветници може да бъде отбелязана преференция – като първо отбележите номера на партията, а след това зачеркнете в кръгчето избрания от вас кандидат. Изборните секции в чужбина за провеждането на референдума по въпроса за електронното гласуване са разкрити на база избирателна активност през предходните години. Над 13 хиляди служители на Министерство на вътрешните работи следяха за нормалното протичане на изборния ден. Отделно в страната функционира и телефонна линия за изборни нарушения. Началото на изборния ден е от 6.00 часа. Краят му е предвиден за 19.00 часа, но е възможно в някои секции, той да бъде удължен с един час. По данни на ЦИК осем са социологическите агенции, които ще провеждат Екзит- половете, а за наблюдатели на изборите има подадени заявление от 27 организации, 14 са регистрирани. Около 4400 души са регистрирани като застъпници.
Най-дълга е бюлетината на Столична община с над 50 см дължина и с 21 кандидати, а най-късата е в Симитли и Долна баня с 1 . По отношение на листите за общински съветници най-много са те в Благоевград и в София - 32 листи. С най-малко листи са общините Антон, Венец, Хитрино, Мирково и Долна баня-3.

източник: БГНЕС, агенция Фокус


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg