EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ГЕРБ & РБ с обща програма

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ГЕРБ & РБ с обща програма

mail07:05 | 03.11.2014прегледи 1859 коментарикоментари 0


ГЕРБ и Реформаторският блок успяха да постигнат съгласие по 20 приоритета, които да включат в програмна декларация, но за коалиционното споразумение ще водят още преговори.

На поредните консултации не бе постигната договореност за коалиционно споразумение. По думите на Томислав Дончев от ГЕРБ чакат РБ да представят вижданията си за структурата и състава на коалиционния кабинет и в кои сектори те могат да поемат отговорност и да ги оглавят.

"Вариантът за нелидерски кабинет е изключен. Добрият вариант е лидерът да бъде премиер", подчерта Дончев. Той не изключи да се стигне и до вариант премиер да е Радан Кънев от РБ.

Тази нощ ще бъде редактиран програмният документ и утре /Б.Р. понеделник/ ще бъде представен на Патриотичния фронт и на АБВ. Целта е да търсим обща подкрепа на всички цели, поставени в този документ. Политическата формула, която ще се търси, е ще е 2 плюс две, поясни той. Дончев каза, че документът ще бъде публикуван след като се обсъди с всички политически сили.

С програмната декларация за приоритетите сме приключили. Остават само редакционни корекции, които тази вечер и утре до обяд ще огледаме, заяви Меглена Кунева от Реформаторския. Това ни дава основание да намерим смисъл да се направи едно стабилно управление на България, каза тя.

До вторник на обяд вероятно ще бъдем готови с всички останали елементи, каза Кунева. Когато има програма ще се намерят и най – подходящите хора, които да я изпълнят, заяви лидерът на ДБГ. Утре ще се събере ПГ на РБ, каза тя и увери, че реформаторите щели да поемат политическата отговорност. Знам, че в момента съставянето на кабинет е изключително рисково, каза Кунева.

Томислав Дончев заяви, че е ако има съгласие, готовност, обща воля те са в състояние да внесат предложение за Министерски съвет и по-рано от предвидения в конституцията срок. Той подчерта, че се отнасят с максимална отговорност към необходимостта страната да има стабилно политическо правителство с широка парламентарна подкрепа, каза той. Дончев обясни, че ако се окаже, че формулата 2+2 или 2+1+1 е невъзможна, ако се окаже, че нямат съгласие и по механизмите, чрез които да функционира коалиционното управление и няма съгласие за конкретните фигури, ГЕРБ са максимално гъвкави. Включително съществува вариант за друг политически формат и кабинет с друг министър-председател, защо не и Радан Кънев, заяви Дончев. Той увери, че предложението му Кънев – премиер съвсем не е шега.

Друг сценарий, с друг министър-председател, друг  кабинет е възможен и би получил дори подкрепа от наша страна, водени от отговорността България да има правителство. Квотният принцип всячески ще бъде избягван. Ще се държи сметка на пропорционалното представителство на двете политически сили в НС. Но в никакъв случай даден сектор, ресор или министерство, не може да се превръща в партиен анклав, обяви Дончев.

Румяна Бъчварова изтъкна, че много държат на достойни и качествени кандидатури и според това да определят зоните на политическо действия от тук нататък. Румяна Бъчварова каза, че не отговарят конкретно на много от поставените им въпроси, защото те самите не са получили конкретните отговори, които искали. "Очакваме от Реформаторския блок конкретни отговори", каза тя.

Дончев подчерта, че са декларирали готовността да си да поемат отговорност. Не бихме се съгласили е безпринципен политически формат. Правителство без ясна политическа формула. Без подобна ясна политическа формула не бихме се съгласили да формираме кабинет. "Цената не може да бъде изпадането в зависимости", каза още Дончев. Часовникът цъка безмилостно, обяви той.

Програмата на ГЕРБ и Реформаторския блок ще бъде подкрепена от Патриотичния фронт и от АБВ. Това заяви в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът Даниел Смилов. Според него, Патриотичният фронт ще трябва да отстъпят по отношение на някои свои виждания и позиции. „До тук нещата вървят трудно, но като че ли по план. Това към което вървим е правителство между ГЕРБ и Реформаторския блок – дясноцентристко правителство. То ще стъпи върху програма, която вчера вече беше договорена, но това ще бъде програмната заявка на това правителство, съдържанието, върху което то ще стъпи“, коментира Смилов. Според политолога, това съдържание ще бъде най-вероятно подкрепено или поне две партии ще бъдат поканени да го подкрепят в парламента – това ще са АБВ и Патриотичния фронт. Планът е те да подкрепят тези 20 точки, това съдържание, на което да стъпи правителството и затова тяхната реакция по този въпрос е най-важна, каза Даниел Смилов. „По отношение на Патриотичния фронт – там има едно притеснение и то е, че части от тяхната програма се разминават доста сериозно както с програмата на ГЕРБ, така и на Реформаторския блок. Очевидно, за да могат да подкрепят един формат, патриотите ще трябва да направят известни отстъпки. Те няма как да очакват точно тези най-проблематични части от тяхната програма да влязат в правителствените споразумения“, обясни политологът.
Даниел Смилов каза още, че въпреки различните изказвания, Бойко Борисов ще бъде премиер и е малко вероятно Радан Кънев от Реформаторския блок да заеме този пост. Според него това е бил ясният знак на ГЕРБ, че е време да се подходи сериозно към съставянето на правителството, след всички тези трудности в рамките на преговорния процес.

Днес започнаха консултациите при президента Росен Плевнелиев с парламентарните групи, на които държавният глава ще обсъди с тях неотложните задачи и реформи, които са на дневен ред, и приоритетите на 43-тото Народно събрание. Първи бяха представителите на „Български демократичен център” , представени от Кънчо Филипов, Светлин Танчев, Любен Дилов – син и Румен Йончев.

/източници:БГНЕС, агенция Фокус


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg