EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Георгиос Папандреу саботира Бургас-Александропулис

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Георгиос Папандреу саботира Бургас-Александропулис

mail13:01 | 11.09.2009прегледи 844 коментарикоментари 0


"Георгиос Папандреу саботира петролопровода Бургас-Александруполис, лидерът на ПАСОК поставя под съмнение  национален обект от голямо значение за страната, въпреки че споразумението за него бе ратифицирано от гръцкия парламент", коментира в. "Апогевматини".
Според изданието казаното от Папандреу на предизборна проява в Александруполис "е мегатонова бомба, която заплашва да взриви енергийните планове на Гърция, а в същото време подкопава деликатния баланс в гръцко-руските отношения".
В Александруполис Папандреу казал, че проектът за петролопровода отговаря само на интересите на Русия и Гърция и че ще изисква да се спазват изискванията за екологична сигурност.
"Йоргос анулира петролопровода и се идентифицира с интересите на САЩ в района", пише в заглавие в. "Врадини".
"Американците, опитващи се яростно да анулират най-голямата следвоенна инвестиция, с която Гърция ще се превърне в енергиен възел, видяха в лицето на Папандреу един неочакван съюзник", допълва вестникът.
Всички издания и днес коментират трескавата предизборна надпревара в страната с оглед на предсрочния парламентарен вот на 4 октомври. 
"Ще остана на лидерския пост на Нова демокрация дори и да загубя изборите", заявява Караманлис в интервю за телевизия Мега, изказвайки убеденост, че "на 53 години все още е полезен за страната".
"Когато влизаш в битка, влизаш, за да спечелиш, не виждам причина да напускам", казва Караманлис, преценявайки, че "неговата партия Нова демокрация има шанс да спечели изборите на 4 октомври".            
За "война по отношение на изборните листи, за пререкания и остри реакции в двете водещи партии Нова демокрация и ПАСОК", съобщава солунският в. "Македония".
Атинският "Метро" пише за  "липсата на доверие на гърците към политическата система в страната". Според цитирана от вестника изследване на Евробарометър 85 на сто от гърците не вярват на политическите партии.      
Гърците са песимисти и за развитието на икономиката на страната. В. "Вима" пише, че 56 на сто от гърците били недоволни от ежедневния си живот, докато този процент за ЕС бил 22 на сто. 47 на сто от гърците се затруднявали да правят планове за бъдещото си, тъй като финансовото им състояние не позволявало. Осем от седем гърци са недоволни и от начина, по който функционира системата за социално осигуряване. Гърците са недоволни и от лошото състояние на околната среда в страната.  
В. Етнос" помества нова социологическа анкета, която показва, че преднината на ПАСОК е 5,5 на сто пред  Нова демокрация и че вероятно социалистите ще имат ограничено мнозинство от 151 от общо 300 места в новия парламент след изборите на 4 октомври.      
Смята се, че на тези избори ПАСОК ще получи 41 на сто, Нова демокрация 35,5 на сто, Комунистическата партия - 8,5 на сто, Коалицията на радикалната левица СИРИЗА - 4 на сто, Народният православен сбор ЛАОС - 7 на сто и еколозите Зелени - 2 на сто. Според изборния закон при тези резултати ПАСОК ще получи 151 места, Нова демокрация - 96, Компартията - 23, ЛАОС - 19 и СИРИЗА - 11 места.
Същият вестник обаче публикува и неофициална анкета, появила се във Фейсбук, в която се твърди, че партията Нова  демокрация ще спечели вота с десет пункта преднина пред ПАСОК. Вестникът коментира, че противно на всички официални проучвания, които залагат на ПАСОК, тази анкета предрича победа за Нова демокрация с 43,34 на сто. Социалистите са на второ място с 34,93 на сто, следвани от ЛАОС - 6,43 на сто, СИРИЗА - 4,27 на сто, Комунистическата партия - 3,2 на сто, Еколозите - 2,89 на сто. Отбелязва се, че гласовете по тази анкета били тайни.                                             


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg