EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Ген. К.Попов напуска БА

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ген. К.Попов напуска БА

mail07:20 | 03.12.2016прегледи 2571 коментарикоментари 0


На 2 декември 2016 г., генерал Константин Попов е подал рапорт за освобождаване от военна служба на основание чл. 169 от Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България поради придобито право на пенсия при условията на чл. 69, ал. 4 от Кодекса за социално осигуряване.

За решението му са били информирани президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев, министър-председателят в оставка Бойко Борисов, министърът на отбраната Николай Ненчев, както и неговите заместници, твърди агенция Фокус.
Причината за това решение генерал Попов е определил като морален акт, тъй като в продължение на години е бил пряк началник на новоизбрания президент Румен Радев и по този начин дава възможност на новия държавен глава сам да определи най-висшия военен, с когото да работи за развитието на Българската армия.
По повод подадения рапорт генерал Попов е заявил пред щаба на отбраната, че "Моралът винаги стои над властта". Отдавна е известно, че между Константин Попов и новия президент Румен Радев тлее конфликт. Радев винаги е бил заместник на Попов – още от базата в Граф Игнатиево, до Щаба на отбраната.
Мандатът на генерал Попов, като началникът на отбраната, според закона за Въоръжените сили е 4 години и трябваше да изтече през 2020 г.

По рапорта на генерал Попов трябва да се произнесе президентът на републиката.

Визитка

Генералът е военен летец, завършил в България, специализирал във военни академии в Канада, САЩ, Германия. 

Той се е дипломирал във ВВВУ „Г. Бенковски” – Долна Митрополия, по-късно и ВА „Г. С. Раковски” – София.

В периода 2005 – 2006 г. е Началник на щаба на Центъра на НАТО за съвместната подготовка на силите към Съюзното командване по трансформацията, Бидгошч, Полша.
В периода 2006 – 2008 г. е заместник-началник на щаба на Военновъздушния компонент „Юг” на НATO, Измир, Турция.

През 2010 г. става член на Съюза на учените в България.

Летателна информация:
Пилотирал е Л-29, МиГ-15, МиГ-17, МиГ-21, МиГ-29, има нальот – над 1200 летателни часа. Роден е през 1961 година.

В професионален план ген. Попов значително превъзхожда новоизбрания президент от БСП - Румен Радев. Достатъчно е да се спомене, че ген. Попов заема важни оперативни постове в НАТО в Полша и Турция, освен редица възлови позиции в Българската армия, докато Радев е бил негов подчинен през цялата му кариера, преди БСП да го предложи като партийна кандидатура на социалистите.

След завършване на ВВВУ „Г. Бенковски” – Долна Митрополия, както и ВА „Г. С. Раковски” – София, Радев е ръководител на авиополк в Равнец  и авиобаза в Граф Игнатиево.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4140