EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гаф с Google шокира борсата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гаф с Google шокира борсата

mail10:45 | 19.10.2012прегледи 1329 коментарикоментари 0


Интернет гигантът Google шокира пазарите заради погрешно обявяване над три часа по-рано от очакваното на слаби резултати за третото тримесечие, предаде AFP. Според съобщение в сайта на американската борсова комисия, публикувано в средата на работния ден на борсата в Wall Street, нетните приходи на Google са паднали с 20% до $2,176 млрд. Коригираната печалба от акция стана само $9,03 при очаквания на пазарите за $10,65. Публикацията незабавно доведе до спад над 10% на акциите на Google в електронния технологичен индекс NASDAQ. По искане на Google котировките бяха временно спрени към 16.50 ч. по Гринуич, когато акцията на компанията се беше понижила с 9,03% на $687,30. След като търговията беше възобновена, акциите на Google леко се покачиха, но все пак завършиха деня със спад от 8% или $60,49, достигайки $695. Компаниите обикновено спират търговията, когато се готвят да направят съобщение до инвеститорите по време на пазарния ден, но два часа и половина е необичайно дълго прекъсване.
Падането на акциите на Google доведе до понижение с 1% на индекса на високотехнологичните дружества NASDAQ. Други индекси приключиха деня с по-малки загуби. Промишленият индекс Dow Jones се понижи с 8 пункта до 13,549, а индексът Standard and Poor’s 500 намаля с 4 пункта до 1,457.
Недоразумението
Обявяването на резултатите беше предвидено да стане след края на работния ден на Уолстрийт, а в съобщението имаше елементи, които навеждаха на мисълта за погрешна публикация като "очакван цитат от Лари" вместо коментар на генералния директор Лари Пейдж.
Според говорителка на Google съобщението било пуснато погрешка от финансовата компания RR Donnelley & Sons Co. "RR Donnelley ни уведомиха, че са обявили неокончателна версия на изявлението ни за резултати. Спряхме котиранията си в Nasdaq докато работим по окончателната версия на документа. Щом това стане, ще публикуваме резултатите си и ще дадем пресконференция, както е предвидено" в 20.30 ч. по Гринуич, добави говорителката. Макар че нетните му приходи са намалели, Google е успял да увеличи оборота си с 45% в третото тримесечие до $14,1 млрд., като пазарите очакваха само $11,86 млрд. Една от причините за това е закупуването на производителя на мобилни телефони Motorola на 25 май. Без него нарастването на оборота щеше да е 19%.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg