EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гарвани нападат хора в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гарвани нападат хора в София

mail15:41 | 22.05.2012прегледи 1330 коментарикоментари 0


Силното земетресение с магнитуд почти 6 по скалата на Рихтер от 03.00 часа тази нощ нанесе сериозни щети на редица сгради в Перник.
Миньорското градче е сред най-засегнатите от труса, чийто епицентър е именно районът между града и столицата. Обявено е и бедствено положение, заседава Кризисен щаб, а учебните занятия са отменени. Хората нощуваха навън от страх заради нови вторични трусове.
Градът е без топлоподаване, тъй като падна коминът на ТЕЦ-а. По-късно се очаква топлата вода да бъде пусната. Кметът на Перник Росица Янакиева съобщи, че обстановката е критична, но най-важното е, че няма никакви проблеми със стената на язовир "Студена". На място има екип, който осъществява непрекъснато наблюдение.
Най-силно е пострадал квартал "Рудничар", където живее предимно ромско население, а къщите са паянтови. Има една срутена къща и частично срутени стени, разказа за БГНЕС Яница Бърнева, жител на миньорския град. В центъра църквата "Свети Иван Рилски", която е един от най-големите храмове в града, е сериозно пострадала, напукано е кубето й. Това е една от най-старите сгради, която беше ремонтирана преди няколко години. Плочките по сградата на общината също са изпадали. В квартал "Църква" има много паднали комини и напукани къщи, има частично срутени стени на къщи.
"Първият трус се почувства като три вълни. Застанахме под касите на вратите. Чуваха се писъци на жени. В 3.10 часа напуснахме жилищния блок - това беше минути след първоначалния трус", разказа Яница. "Навън се бяха събрали много хора отвсякъде. Толкова не съм виждала. Тези, които имаха автомобили ги палеха и напуснаха града", описва тя кошмарната нощ за гражданите на Перник. Яница заяви, че във входовете има напукани стени и паднали мазилки. Това може да се види на всеки етаж.
Районите на Радомир и Перник са сеизмични, но повече от 100 години не е имало такова земетресение. Първият трус беше с магнитуд 5,7 по скалата на Рихтер в 3.00 часа. Епицентърът на труса бе на 25 километра западно от София и на 6 километра северозападно от Перник, на 10 километра дълбочина. След справка в Европейския сеизмологичен център стана ясно, че до 7.40 часа последвалите трусове бяха 11 на брой. Трусът от 4.30 часа е бил 4,7 по скалата на Рихтер, на 5 километра дълбочина. Последният трус е регистриран в 7.29 часа с магнитуд 3 по скалата на Рихтер на 61 километра западно от София и на 22 километра източно от Рударци./БГНЕС

 


Тагове: гарвани, София
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg