EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гарабед Минасян: Усвоените евросредства - сигнал за инвеститорите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гарабед Минасян: Усвоените евросредства - сигнал за инвеститорите

mail10:45 | 17.09.2010прегледи 1223 коментарикоментари 0


Има възможности да се постигне икономически растеж от 3.6 %, колкото е заложен в проектобюджет 2011, но това не означава, че ще се случи. Това каза пред агенция „Фокус” икономистът проф. Гарабед Минасян. Всякакъв вид такива икономически прогнози не са безусловни. Това, което се случва в икономиката, е зависимо от човека, от макроикономическото управление. Ако макроикономическото управление е на ниво, може да се постигне това, дори и повече, каза той.
По думите му - има известна еуфория и около ръста в износа.
Най-показателното са отношенията ни с Европейския съюз и връщането на европейските пари. Това, че само 8 % са усвоени тези средства, е много скандално. Работата не е само в парите, които се получават от Европейския съюз. Много по-важно е това, че участието на Европейския съюз и размерът на усвояването на европейски средства е един много мощен сигнал за чуждестранните инвеститори, доколко нещата в страната вървят добре или зле. Ако Европа се въздържа изобщо и тези пари, които са предвидени, въобще не може да влязат в икономиката – това е много лош сигнал за чуждестранните инвеститори. Досега имаме такива обещания, но реалната информация поне от това, което се следи от платежния баланс и от монетарните баланси, далеч не е обнадеждаващо, посочи той.
Националната статистика е коригирала в началото на септември данните за Брутния вътрешен продукт от 1995 година насам. По думите на проф. Минасян, корекциите далеч не са козметични.
Възниква логичният въпрос – как се управлява тази икономика, когато се правят съществени ревизии на съществени макроикономически показатели за последните 15 години, каза той.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg