EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гайтнър: САЩ няма да претърпи понижаване на рейтинга под Aаа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гайтнър: САЩ няма да претърпи понижаване на рейтинга под Aаа

mail15:12 | 08.02.2010прегледи 430 коментарикоментари 0


Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър заяви, че Америка не е изправена пред заплаха от понижаване на Aaa рейтинга, дори и при прогнозираните $1.6 тлрн. бюджетен дефицит за 2010 г., съобщава Bloomberg.
“Категорично не,” отговори Гайтнър на въпрос на ABC News дали са налице опасения от понижаване на оценката на страната от рейтинговите агенции. „Това никога няма да се случи на тази страна.”
Американският финансов министър подчерта, че инвеститорите се насочват към САЩ и към доминирани от долара активи, когато са притеснени за световната стабилност. Това означават „базово доверие” в САЩ и в способността на страната да се съвзема след глобална рецесия, добави още Гайтнър.

От Moody’s Investors Service Inc. съобщиха преди седмица, че рейтингът на държавните облигации ще се окаже под натиск в бъдеще, освен ако не бъдат взети допълнителни мерки за намаляване на бюджетния дефицит, който се очаква да се натрупа през следващото десетилетие.
САЩ планира да овладее бюджетния дефицит след като пазарът на труда се възстанови, коментира още Гайтнър. В краткосрочен план това означава фокусиране върху пътищата на „уверяване, че икономиката отново расте.” Според администрацията на САЩ бюджетният дефицит ще започне да спада през следващите четири година, след като повечето американци си намерят работа и икономиката на страната се възстанови.
Думите на Гайтнър потвърждава и управителят на централната банка на Израел - Стенли Фишер, който е периода 1994 - 2001 г. заемаше поста първи заместник- директор в МВФ. Според него, е малко вероятно САЩ да изгуби Aaa рейтинга си. „Не виждам кой друг би могъл да изпълнява ролята на златен стандарт на тази сцена”, подчерта още Фишер, цитиран от Bloomberg.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165