EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гайтнър против свалянето на дефицита с орязване на разходи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гайтнър против свалянето на дефицита с орязване на разходи

mail14:40 | 28.01.2011прегледи 360 коментарикоментари 0


Не е разумно да се намаляват бюджетните дефицити чрез силно орязване на разходите, заяви днес на Световния икономически форум в Давос министърът на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър, цитиран от Франс прес.
Гайтнър изрази увереност в устойчивото възстановяване на американската икономика, изтъквайки, че все пак не може да се говори за бум. Според него на фона на разрастването на най-голямата световна икономика има по-голям оптимизъм, че може да се избегне повторно изпадане в рецесия, съобщи Асошиейтед прес.
Американският министър е на мнение, че доверието е оправдано, позовавайки се на икономисти, прогнозиращи растеж между 3 и 4 процента през тази и следващата година в САЩ.
В същото време британският премиер Дейвид Камерън призова останалите правителства да последват усилията му за орязване на разходите и намаляване на дълговете, предаде Асошиейтед прес. Камерън определи натрупаните дългове, обременяващи богатите страни по света, като пречка пред търговията и растежа.
Нашият първи приоритет е да преодолеем бремето на мащабните суверенни дългове, заяви британският премиер на Световния икономически форум в Давос. "В много отношения в Европа ние сами сме си най-лошият враг", като трупаме дългове и поддържаме твърде много бариери пред парите и търговските потоци", отбеляза Камерън.
Коалиционното правителство на Дейвид Камерън наложи тежки мерки на икономии - от данъчни увеличения до бюджетни ограничения и вдигане на ДДС - за да намали бюджетния дефицит на Великобритания, припомня АП. Съкращенията доведоха до протести и критики от някои страни, че това ще подкопае растежа.
"Спомнете си с какво започнахме във Великобритания: икономика с най-големия натрупан дефицит, най-подпомаганите банки, най-задлъжнелите домакинства, най-големия бум в жилищния сектор и неустойчиви равнища на държавните разходи и имиграцията", заяви Камерън.
Тези съкращения, продължи той, вече дадоха резултат с потвърждаване на кредитния рейтинг на страната на равнище "ААА".
Все пак безработицата е нараснала и хиляди ще усетят по някакъв начин орязването на държавните помощи на фона на затягането на разходите от правителството.
"Ще бъде тежко, но трябва да издържим докрай", каза британският премиер. "Мащабът на работата е огромен, така че трябва да бъдем предприемчиви, за да изградим тази икономика на бъдещето. И британският народ, според мен, разбира това", допълни Камерън.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg