EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гайтнър: МВФ да следи за нови сривове на инвестиционните пазари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гайтнър: МВФ да следи за нови сривове на инвестиционните пазари

mail17:47 | 06.10.2009прегледи 549 коментарикоментари 0


Американският финансов министър Тимоти Гайтнър призова Международния валутен фонд да следи изкъсо за евентуални нови „балони” на инвестиционните пазари и да поддържа валутната политика на страните в съответствие с целите на възстановяване на световната икономика, съобщава руският сайт К2Капитал. 
В коментарите си към доклада на срещата на МВФ и Световната банка Гайтнър отбелязва, че помощта на МВФ е необходима за наблюдение на икономическата и валутна политика на страните – част от групата на Г- 20.
„Строгото наблюдение трябва да е в полза на осветляване на тенденциите, които евентуално биха могли да доведат към следващ срив на световната икономика” – коментира Гайтнър. „В рамките на новата стратегия на Г -20 по обезпечаване на силен, устойчив и балансиран ръст от МВФ са длъжни да предоставят анализ за това, дали развитите страни осъществяват икономическите политики, съответстващи на целите на Г -20, сред които и тази в подкрепа на обменния валутен курс”. 
Гайтнър призова и към бързо преразпределяне на квотите за гласуване в МВФ. Той уточни, че „лидерите на Г- 20 са се договорили за 5 – процентно преразпределение на квотите за гласуване в МВФ в посока на увеличаване дела на развиващите се страни. Сега усилията трябва да бъдат насочени към бързо реализиране на това споразумение”.
Гайтнър призова Световната банка да се концентрира върху реализацията на трите програми по трансформация към новия модел на световната икономическа среда – обезпечаване на селскостопанската продукция и нейната безопасност, защита на околната среда и преминаване към „зелени” енергийни технологии.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg