EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газът на Украйна като в Персийския залив

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газът на Украйна като в Персийския залив

mail09:49 | 19.10.2010прегледи 706 коментарикоментари 0


Потенциалните запаси от природен газ в Украйна са съизмерими с тези в района на Персийския залив, пише днес вестник The Wall Street Journal.
"Но за последните 20 години правителствата, сменящи се едно след друго, практически нищо не са направили за потвърждаване на съществуването и за усвояването на тези ресурси", твърди авторът на статията Виктор Ткачук, украински журналист и управляващ директор на фондацията за демокрация "Спочатко люди".
Според анализ на British petroleum от юни тази година доказаните запаси от природен газ на Украйна се изчисляват на 1 трилион кубически метра. Според различни източници на територията на страната има между 2 и 32 трилиона кубически
метра природен газ в шистови находища и до 8 трилиона кубични метра метан в находища на каменни въглища, посочва Ткачук.
Киев от десетки години държи промишлеността в Украйна в зависимост от природния газ от Русия и Централна Азия, а чуждестранните инвеститори се държат настрана заради променливия бизнес климат и непоследователността в действията на правителствата. Неотдавна бяха направени поправки в закон, който отново накара чуждестранните инвеститори да погледнат с тревога към Киев, тъй като правителството си даде правото във всеки момент да променя финансовите условия в договорите с частния бизнес.
Би трябвало ЕС да се зарадва на перспективата за алтернатива на руския природен газ. "Но много еврочиновници неофициално изразяват облекчение, че Киев отложи встъпването на Украйна в ЕС за неопределено време. Европа тихичко се отдръпва, а руското влияние се засилва", изтъква авторът. Според него усвояването на украинските природни ресурси е ключ не само към разцвет, а и към истинска независимост и сигурност.
   
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg