EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газът за „Набуко” не достига

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газът за „Набуко” не достига

mail15:30 | 28.12.2010прегледи 553 коментарикоментари 0


Генералният директор на италианската енергийна група Edison Умберто Куадрино предложи днес проектът за газопровод "Набуко", подкрепян от Европейския съюз, да бъде свързан с газопровода ИТГИ (Интерконектор Турция-Гърция-Италия), в който Edison участва, за да бъдат намалени разходите, предаде Франс прес.
"Набуко е силно подкрепян от ЕС, според мен по политически причини, но за момента няма газ, за да бъде захранван", подчерта Куадрино в интервю за в. "Стампа".
„Набуко”, чийто капацитет се предвижда постепенно да достигне 31 милиарда кубични метра, трябва да свърже от 2014 година газовите находища в Централна Азия с Европа през Турция и Югоизточна Европа, заобикаляйки Русия, за да бъде намалена зависимостта на Европа от руския газ.
Ако двата газопровода бъдат свързани, "сметките ще намалеят само" благодарение на понижаването на разходите", отбелязва директорът на Edison.
Разходите за изграждането на „Набуко” се оценяват на 7,9 милиарда евро, но маршрутът му все още не е окончателно установен.
„Набуко” разчита на газ от Азербайджан, но през септември Русия сключи споразумения за удвояване на изкупуването на азербайджански газ, което би могло да навреди на „Набуко” - конкурент на руския проект за газопровод "Южен поток".
С по-малък капацитет (10 милиарда кубични метра) газопроводът ИТГИ на свой ред трябва да свърже Каспийско море с Италия през Турция и Гърция. В основата на проекта са Edison, гръцката група Depa и турската Botas.
Строителството на интерконектора между Турция и Гърция бе окончателно завършено през 2007 година, а връзката между Гърция и Италия е в процес на изграждане. През ноември бе подписано споразумение за разклонение към България, припомня АФП.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165