EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газът добиван от Melrose Resources с 30% по-евтин

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газът добиван от Melrose Resources с 30% по-евтин

mail13:45 | 28.09.2010прегледи 1171 коментарикоментари 0


Цената, по която Булгаргаз ЕАД ще изкупува природния газ, добиван у нас от американската компания Melrose Resources, ще е с 30% по-евтин в сравнение със суровината, доставяна от Газпром, съобщи Димитър Гогов, изпълнителен директор на Булгаргаз. Той отбеляза, че визира газа от находищата „Калиакра" (предстои да се предостави концесия) и „Каварна".
По време на днешното заседание Държавната комисия за енергийно и водно регулиране предложи природният газ да поевтинее с малко под 1 процент от 1 октомври, като окончателното решение ще бъде взето на закрито заседание утре. Тази цена е по-висока от предложената от Булгаргаз.
Дружеството предлагаше понижение с 1.36 процента. Има голямо разминаване между становищата на "Булгаргаз" и ДКЕВР за недовзетия приход за минали периоди. Според ДКЕВР, този приход е 16 млн. лева, а по разчети на дружеството е 70 млн. лева.
Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов заяви, че финансовата загуба на дружеството до края на август 2010 г. е 56 млн. лева. Благодарение на местния добив на газ цената на горивото от 1 януари 2011 г. се очаква да поевтинее или поне да не поскъпва, посочи Гогов. Цената на руския газ по действащите договори ще бележи лек ръст, но добивът от "Мелроуз" ще компенсира това, добави той.
Количествата, добивани от "Мелроуз" от находището край Каварна сега, са около 250 млн. кубически метра газ, увеличението през първото тримесечие на 2011 г. ще бъде с около 10-15% над това количество. Все още няма подписан документ с "Мелроуз", очаква се да бъдат уредени формално отношенията между концесионера и държавата, но "Булгаргаз" има уверение, че щом това стане, ще бъде подписан договор, допълни Гогов.Все още се преговаря по нов договор с руското дружество "Газпром" за доставка на газ, отбеляза той. Договорът ще бъде един и ще се отнася до всички количества руски природен газ, които България купува от Русия. Договорът може да влезе в сила веднага след подписването му само за количествата, които не достигат на България, може да влезе в сила и след две години.
Руската страна иска да изпълни ангажиментите си към сегашните доставчици, посочи Гогов. Част от договорите ни с Русия изтичат в края на тази година, а друга част - в края на 2012 г., уточни той. С изключение на две-три газоразпределителни дружества, които искат да преговарят по действащите си договори с "Булгаргаз", всички останали клиенти на дружеството са заявили количествата, които ще потребяват, заяви Гогов. Налице е леко повишение на потреблението на природен газ в рамките на 2-2.5 процента, отбеляза той.

Увеличават се шансовете цената на парното от 1 януари да бъде понижена, заяви председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев по повод на изказаната днес от "Булгаргаз" прогноза от 1 януари 2011 г. да не бъде предлагано повишение на цената на природния газ, дори цената да бъде понижена.
От 1 октомври тази година няма да се променя цената на топлинната енергия, защото промяната в цената на природния газ е незначителна, посочи Семерджиев. Минималните процентни изменения на цената на природния газ не могат да повлияят върху цената на парното, добави той.Ограничили сме максимално приходите на "Булгаргаз" с цел да се получи приемлива цена, както за топлофикациите, така и за всички потребители, коментира Семерджиев определената от 1 октомври цена на природния газ, която ще бъде по-ниска с 0.94 процента в сравнение с действащата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1043