EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газта и ядрената енергия в таксономията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газта и ядрената енергия в таксономията

mail10:39 | 04.02.2022прегледи 532 коментарикоментари 0


Някои дейности в отраслите на природния газ и ядрената енергетика може да бъдат включени в таксономията на ЕС - система за класификация, установяваща списък на екологично устойчиви икономически дейности. Това става ясно от Допълнителен делегиран акт за климата, който Европейската комисия представи.

Според предложението определени дейности може да бъдат добавени като преходни, ако отговарят на ясни и строги условия. За дейностите във връзка с природния газ и ядрената енергия – да допринасят за прехода към климатична неутралност. Дейностите във връзка с ядрената енергия трябва да отговарят на изискванията за ядрена и екологична безопасност; за дейностите във връзка с природния газ и да допринасят за прехода от въглища към възобновяеми енергийни източници.

За предприятията се въвеждат специални изисквания за оповестяване по отношение на дейностите им в отраслите на природния газ и ядрената енергетика.

Според предложените в сряда правила газовите електроцентрали ще бъдат обозначени като зелени през настоящото десетилетие, ако отговарят на ограничението за емисии от 270 g въглероден диоксид (CO2) на киловатчас (kWh) или имат годишни емисии на CO2 под 550 kg на kW за 20 години.

Новите ядрени електроцентрали пък трябва да получат разрешения за строеж преди 2045 г., за да бъдат определяни като подходящи за зелена инвестиция, и да бъдат разположени в страна с план и средства за безопасно обезвреждане на радиоактивни отпадъци до 2050 година, се посочва в предложените от Европейската комисия правил.

"Нашата мисия и нашето задължение са да постигнем климатична неутралност. Трябва да действаме още сега, за да изпълним целите си за 2030 и 2050 г. Представеният днес Делегиран акт е свързан с енергийния преход на икономиката на ЕС – справедлив преход, като мост към екосъобразна енергийна система въз основа на възобновяеми енергийни източници. С негова помощ ще ускорим необходимите ни частни инвестиции, особено през това десетилетие. Посредством представените днес нови разпоредби ние също така повишаваме прозрачността и засилваме оповестяването на информация, така че инвеститорите да вземат информирани решения, избягвайки всякакви заблуждаващи твърдения за екосъобразност", заяви зам.-шефът на ЕК Валдис Домбровскис, отговарящ за икономиката в интерес на хората.

Еврокомисарят по въпросите на финансовите услуги, финансовата стабилност и съюза на капиталовите пазари Марейд Макгинес заяви, че актът има широка подкрепа сред комисарите, но трябва да получи подкрепата на Европейския парламент и Съвета на ЕС.

Въпросът обаче не се очертава да получи лесно решение, след като вече срещна неодобрението на Австрия и Германия.

След като бъде преведен на всички официални езици на ЕС, Допълнителният делегиран акт ще бъде официално предаден на съзаконодателните органи за контрол.

Както при другите делегирани актове за климата, приети по силата на Регламента за таксономията, Европейският парламент и Съветът (които са делегирали на Комисията правомощието да приема такива делегирани актове) ще разполагат с четири месеца, за да прегледат документа и при необходимост да повдигнат възражения. Двете институции може да поискат за осъществяване на контрола допълнителен срок от два месеца.

Съветът, ъставен от всички членки, ще има право да повдигне възражения срещу него със засилено квалифицирано мнозинство, което означава, че най-малко 72% от държавите членки (т.е. най-малко 20 държави членки), представляващи най-малко 65% от населението на ЕС, са необходими за повдигане на възражения срещу Делегирания акт. Европейският парламент може да повдигне възражения, ако мнозинството от членовете гласува против в пленарната зала (т.е. най-малко 353 членове на ЕП).

След като срокът за контрол изтече и ако никой от съзаконодателните органи не е възразил, Допълнителният делегиран акт ще влезе в сила и ще започне да се прилага от 1 януари 2023 г.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158