EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газпром:България не се отказва от руския газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газпром:България не се отказва от руския газ

mail16:20 | 08.07.2011прегледи 512 коментарикоментари 0


Руската газова компания Газпром опроверга информацията на в. "Комерсант", че България частично се отказва от руския газ, съобщи в сайта си руското радио Business FM, позовавайки се на писмо, изпратено от Газпром до редакцията на радиото. В електронното си издание вчера "Комерсант" твърдеше, че България планира рязко да намали покупките на руски газ - от сегашните 2 милиарда кубични метра до 500 000 и да се обърне към собствено производство и закупуване на газ от алтернативни източници.
"Доставките за България се осъществяват по два договора – за 2,5 милиарда куб. метра по договор с Овергаз до края на 2012 година и по договор с Газпром-Германия за доставка на 600 милиона куб. метра газ до края на 2011 година", уточнява Газпром.
"Никой не възнамерява да прекратява тези договори по-рано. Водим преговори с Булгаргаз за сключване на нов пряк договор", отбелязва руската компания. Доставките на газ от Газпром експорт за България през 2010 година са били 2,65 милиарда куб. метра. В края на миналата година от руския газ се отказа Хърватия, след като търгът за доставчик беше спечелен от италианската компания Eni.
България не е нито сред големите, нито сред най-големите клиенти на Газпром в ЕС, коментира руският информационен сайт Лента.ру.  Делът й е едва 2 процента от общия обем на износа на руски газ (прогнозите за доставка на газ в Европа са за 155 милиарда куб. метра). Русия няма да пречи на опитите на Българияда утвърди своята газова независимост, продължава публикацията. Въпросът е в това, че България представлява за Москва стратегически интерес в качеството си на подходящо място за
енергийни проекти. Русия се оказа неспособна да разясни на София изгодата от тези проекти, но това не е повод изцяло да се откаже от сътрудничеството, подчертава Лента.ру.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg