EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Газпром ще транзитира само през Турция + коментари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газпром ще транзитира само през Турция + коментари

mail12:47 | 15.01.2015прегледи 2095 коментарикоментари 0


"Южен поток" приключи, на дневен ред е "Турски поток". Европейският съюз е готов да разгледа предложението на ръководителя на "Газпром" Алексей Милер за покупка на 50-60 млрд. куб. м. руски газ от Турция.

Това стана ясно след срещите на заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович в Русия, където той разговаря с руските официални лица за бъдещето след спирането на проекта за газопровод "Южен поток".

Брюксел да побърза

"ЕС трябва да побърза със създаването на газопреносна инфраструктура за получаване на газ по "Турски поток", заяви президентът на "Газпром" Алексей Милер. За да се спазят сроковете, работата по изграждането на новите тръбопроводи в страните от ЕС трябва да започне още сега, добави той.

"Нашите европейски партньори са информирани за това и тяхна задача е създаването на необходимата газопреносна инфраструктура до границите на Турция и Гърция", поясни още Милер.

Попитан за съдбата на проекта "Южен поток" ръководителят на "Газпром" допълни, че проектът е затворен. "Турски поток" се явява единственият маршрут, по който могат да бъдат доставени 63 млрд. куб. м. руски газ. В момента те се транспортират през Украйна. Други варианти няма", заяви още той.

"Газпром" изгражда своя стратегия, основаваща се на плана за създаване на Европейски енергиен съюз. "Ние имаме своя стратегия за по-нататъшни действия въз основа на плана за създаване на Европейски енергиен съюз. За нас това е ново предизвикателство и възможност. Надяваме се, че създаването на такъв съюз по никакъв начин да не намали надеждността и сигурността на енергийните доставки", каза още той пред журналисти.

През тази зима все още има риск за доставка на руски газ през територията на Украйна. "Транзитните рискове на територията на Украйна през тази зима остават, тъй като Киев заради финансови затруднения не успя през ноември и декември миналата година да купи необходимия обем руски газ и значително намали газовите си запази в подземните си хранилища", предупреди Милер.

Шефчович изненадан

ЕС е готов да разгледа предложението на ръководителя на "Газпром" Алексей Милер за покупка на 50-60 млрд. куб. м. руски газ от Турция. Това заяви на свой ред заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович.

"Работата по енергийния диалог Русия-ЕС ще бъде възобновена в рамките на месец", заяви руският министър на енергетиката Александър Новак след среща с Шефчович. Новак заяви, че двамата са обсъдили "Турски поток", както и въпросите за газа и електроенергетиката.

Енергийното сътрудничество между Европейския съюз и Русия ще бъде обсъдено на срещата на външните министри на ЕС на 19 януари, каза Марош Шефчович. В същото време той заяви, че предложението да се прехвърли продажбата на руски газ от Украйна в Турция нанася щети по имиджа на "Газпром".

"Господин Милер ме информира за решението да се доставя целия газ през Турция вместо през Украйна. Честно казано, аз бях доста учуден от това предложение, защото дойдох да обсъждаме възможностите за енергийната сигурност на Югоизточна Европа след отказа от реализацията на "Южен поток". Предложението на Милер европейските държави да купуват 50-60 млрд. куб метра руски газ от Турция едва ли ще работи, но ние трябва да се върнем към това предложение и да го обсъдим", уточни Шефчович пред журналисти.

На 1 декември 2014 г. по време на посещението си в Анкара руският президент Владимир Путин обяви, че проектът "Южен поток" е приключил и на негово място ще се изгради нов тръбопровод със същия капацитет, който ще свързва Русия и Турция по море.

Новина от последните минути

Турция не постигна споразумение с "Газпром" за цените на природния газ за 2015 г., заяви министърът на енергетиката на Турция Танер Йълдъз, цитиран от сайта Уърлд булитин. Турция и "Газпром" са провели две срещи за цената на природния газ през 2015 г. без да постигнат споразумение, обясни министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз. Ниските цени на петрола отслабват нашите преговорни позиции, каза министърът.
Йълдъз съобщи, че заради студеното време през последните 10 дни Турция е използвала два млрд. куб. м. природен газ, което представлява годишното потребление на много страни.
Тъй като в Турция нараства нуждата от сигурни доставки, Йълдъз говори за потенциалните проблеми между Украйна и Русия, които могат да засегнат енергийната сигурност на Турция. Анкара получава 12,5 процента от природния газ по Западния тръбопровод, който идва от Украйна. Йълдъз допълни обаче, че не вижда такава опасност в близко бъдеще.

Коментари в пресата

Русия и ЕС маркираха позициите си в преговорите за съдбата на газопровода "Турски поток" - приемник на "Южен поток", който бе отменен през декември, пише руският в. "Комерсант". Газпром отправи твърд сигнал, че при всяко положение до 2020 г. ще се откаже от транзита на газ през Украйна, и препоръча на Европа да побърза с изграждането на тръбопроводи, за да получава газ през Турция. Европейската комисия обаче се усъмни дали схемата е целесъобразна в икономически план и дали Газпром е готов заради "Турски поток" да разруши реномето си на сигурен доставчик. Такъв е резултатът от първото посещение в Русия на новия европейски преговарящ по енергетиката, зам.-председателя на ЕК Марош Шефчович. Шефът на Газпром Алексей Милер доста твърдо му обясни подхода на своя концерн. До 2020 г. руският монополист се кани изцяло да прехвърли обемите, транзитирани през Украйна, към "Турски поток" - така ще бъде наречена новата тръба според желанието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, посочва изданието, цитирано от Би Би Си. Дотогава европейците трябва да построят газопроводи, чрез които да вземат руския газ от Западна Турция, а не от Централна Европа, както е сега. "Турски поток" е единственият маршрут, по който може да бъдат доставяни 63-те милиарда кубика руски газ, минаващи засега транзитно през Украйна - други варианти няма", цитира вестникът думи на Милер. Според него европейците трябва да започнат строежа "още днес", иначе руският газ "може да се озове на други пазари". Тази ултимативна позиция едва ли бе новина за Шефчович, но след срещата той активно демонстрира учудване, се казва в материала. 63 милиарда кубика са голямо количество газ, "което навярно не е необходимо нито на Турция, нито на страните от Югоизточна Европа". А за доставките в Централна Европа трябва да се намери "по-обосновано решение", изтъкна зам.-председателят на ЕК, цитиран в статията. Шефчович намекна, че идеята на Газпром да продава на европейците по 50 милиарда кубика газ, доставян в Западна Турция, "едва ли ще работи", при все че Европейската комисия е готова да я обсъди. За целта Русия може да вземе участие в дейността на работната група от делегати на бившите страни участнички в "Южен поток". Според събеседници на "Комерсант" от газовия бранш, заплахата на Милер да прехвърли газа "на други пазари" изглежда е блъф, защото през 2014 г. Газпром е добил минималния обем газ, откакто съществува, точно защото не е успял да продаде повече. "ЕС надали има интерес да инвестира в нови газопроводи, за да получава пак същия газ, който бездруго тече към Европа през Украйна", коментира Андрей Полишчук, експерт на "Райфайзенбанк". Според него при прокарването на "Турски поток" Газпром би могъл да предложи на Европа отстъпка за съответните количества газ, дори да ги продаде на едро в рамките на концепцията за общи покупки на газ в ЕС. В момента обаче ЕС има интерес - включително по политически причини - да бъде запазен транзитът през Украйна, добавя пред "Комерсант" специалистът.

източник:ТАСС/БГНЕС, БТА


Тагове: Газпром, газ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg