EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Газпром ще намали транзита през Украйна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газпром ще намали транзита през Украйна

mail07:35 | 25.11.2022прегледи 663 коментарикоментари 0


Руският газов холдинг "Газпром" отчита "засядане" в Украйна на руския газ, който би трябвало да се доставя за Молдова, и от 28 ноември ще започне да намалява подаването на газ за транзит през украинска територия, ако транзитният дисбаланс продължи. Това се посочва в съобщение на компанията, цитирано от ТАСС.

"Газпром" отчита засядане в Украйна на руския газ, предназначен за доставка до молдовските потребители по договор с компанията "Молдовагаз". Обемът на газа, подаван от "Газпром" на газоизмервателна станция "Суджа" за транзит до Молдова през територията на Украйна, превишава физическият обем, подаван на границата на Украйна с Молдова.

На 21 ноември "Молдовагаз" съгласно договора е платила на "Газпром" част от доставките за ноември. Обемът на фактически доставения руски газ, спрямо който е нарушено плащането на текущите доставки, през ноември, е 24,945 млн. куб метра. Общият обем на газа, заседнал на украинска територия, е 52,52 млн. куб метра", се посочва в съобщението.

Ако се запази дисбалансът в транзита през Украйна до потребителите в Молдова, на 28 ноември в 10:00 часа "Газпром" ще започне да намалява подаването на газ на станция "Суджа" за транзит през Украйна в обем на неполучените дневни доставки, подчертава холдингът.

След публикуването на предупреждението цената на газа в Европа се повиши с 2,2 на сто на лондонската борса ICE. Декемврийските фючърси на хъба TTF в Нидерландия поскъпнаха со 1282 долара за 1000 куб метра или 120,595 евро за мегаватчас.

Украйна отрече твърдението на руската държавна компания "Газпром", че Украйна е задържала на своя територия неин газ, предназначен за Молдова, и обвини Русия, че използва синьото гориво като политически инструмент за ограничаване на доставките за Европа, предаде Ройтерс.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg