EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газпром съобщи за спад на износа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газпром съобщи за спад на износа

mail07:35 | 03.01.2023прегледи 655 коментарикоментари 0


"Газпром" е добил 412,6 милиарда куб. м природен газ през 2022 г, износът на газ за страни извън ОНД в края на годината възлиза на 100,9 милиарда куб. м. Това заяви каза ръководителят на руския газов гигант Алексей Милър, цитиран от ТАСС.

Спадът на производството спрямо 2021 г. е с около 20 на сто, а на износа - с 45,5 на сто. Това се случва на фона на санкциите наложени от Запада следствие на инвазията на Русия в Украйна.

Така износът на газ от "Газпром" през 2022 г. стана най-ниският за компанията през 21 век, а производството - поне през последните 15 години, сочи статистика, цитирана от руската медия.

Доставките от газопреносната система за руските потребители възлизат, по оперативни данни, на 243 милиарда кубически метра. м газ. "Задача номер 1 за нас е надеждното снабдяване с газ на руските потребители. Както винаги сме я изпълнили уверено“, подчерта Милер.

Групата Газпром е платила повече от 5 трилиона рубли(около 68,5 млрд. долара)  към бюджетите на всички нива през 2022 г. 

Освен това стана ясно, че чуждестранни инвеститори от "неприятелски" страни, които продават акции в руски активи, трябва да го направят на половин или по-ниска цена, като руският бюджет потенциално може да получи 10-процентно съкращение от всяка трансакция. Това съобщи финансовото министерство на Русия, цитирано от Ройтерс.

Откакто Москва изпрати армията си в Украйна през февруари, много западни компании- от енергийни производители до вериги за облекло и хранителни стоки- напуснаха Русия.

В протокола от заседанието на правителствената комисия за мониторинг на чуждестранните инвестиции се излагат редица мерки, които могат да бъдат приложени за "чуждестранни лица, свързани с чуждестранни страни, извършили неприятелски действия срещу руски юридически и физически лица", когато продават активи.

Терминът "неприятелски" описва страни, които са наложили санкции срещу Русия в отговор на военната интервенция на Москва, включително членки на ЕС, САЩ, Япония, Великобритания и Австралия.

Все още не е ясно как правителството ще избира да въвежда мерките и дали ще ги прилага за всяка сделка. 

Трансакциите може да се нуждаят от независима оценка за стойността на активите с установени ключови показатели за постигнати резултати за новите акционери. Това се посочва в протокола от проведеното на 22 декември заседание, публикуван от финансовото министерство. 

С указ, подписан от руския президент Владимир Путин на 5 август, бе забранено на инвеститори от неприятелски страни да продават акции в най-значимите и прехвърляеми инвестиции – ключови енергийни проекти и банки -освен ако самият Путин не ги изключи от забраната.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg