EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газпром с нови претенции към пазара в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газпром с нови претенции към пазара в България

mail11:40 | 16.02.2010прегледи 708 коментарикоментари 0


Дружеството "Газпром маркетинг и трейдинг", дъщерна компания на руското газово дружество "Газпром", кандидатства пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ за получаване на лиценз за търговия с електроенергия на територията на България, стана ясно на днешното открито заседание на комисията.
Представителят на "Газпром маркетинг и трейдинг" Богдан Преда заяви, че дружеството кандидатства за 20 годишен лиценз, а обемът на търгуваната енергия ще бъде първоначално 50 млн. мегаватчаса годишно, а впоследствие може да стигне до 350 млн. мегаватчаса.
Намеренията на руския монополист са да стане световна компания за търговия с електроенергия и разширяването на търговската й дейност в Източна Европа е част от този план, гласи съобщение на компанията.
"Газпром" има интерес и към търговия с квоти парникови газове и получаването на лиценз за търговия с електроенергия е първата стъпка към увеличаване на дейностите на компанията, казват от дружеството. Преда добави, че очаква дружеството да започне търговска дейност до два месеца.
ДКЕВР ще вземе решение за издаването на лиценз в края на този месец.

 

Според чл. 40. (1) на Закона за енергетика лицензия се издава на юридическо лице, регистрирано по Търговския закон, което притежава технически и финансови възможности, материални и човешки ресурси и организационна структура за изпълнение на нормативните изисквания за осъществяване на дейността по лицензията, има вещни права върху енергийните обекти, чрез които ще се осъществява дейността, ако те са изградени в съответствие с нормативните документи.
Лицензия се издава и на юридическо лице, регистрирано по законодателството на държава - членка на Европейския съюз, или на друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство.
В срок до три месеца от подаване на заявленията комисията издава или мотивирано отказва издаването на лицензия и утвърждава или определя съответните цени.
Най-големият търговец на електрическа енергия в България ЧЕЗ има лиценз за търговия за 30 години, издаден през 2005.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1060