EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газпром с нови предложения и към Румъния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газпром с нови предложения и към Румъния

mail17:30 | 17.02.2010прегледи 567 коментарикоментари 0


Газпром търсел пряка връзка с румънската компания Ромгаз след приключването на действащите договори за внос на руски газ в Румъния, гласи съобщение на румънското министерство на икономиката. Вицепрезидентът на Газпром Александър Медведев се срещна днес в Букурещ с румънския министър на икономиката Адриян Видяну, след като вчера неговият колета президентът на компанията Милер направи подобни маневри в България.
В момента Румъния внася газ от Руската федерация чрез посредничеството на руско-германската компания Винтершал и компанията Имекс ойл. Видяну и Медведев обсъдиха въпроси, свързани с вноса на газ от Русия и капацитета за съхранение му на територията на Румъния, както и сътрудничеството с Трансгаз за развитието на
газопреносната мрежа.
В края на първото тримесечие на 2010 г. предстои експерти да уточнят техническите данни на обсъжданите проекти.
Газпром и Ромгаз подписаха през юни 2009 г. меморандум за създаване на смесено дружество за изграждането на хранилище за природен газ в Румъния и инвестиции в производството на електроенергия. Дружеството е собственост на Ромгаз и Газпром, които притежават съответно по 50%. Един от общите проекти предвижда създаването на газохранилище в Роман-Мърджинен, окръг Нямц в Североизточна Румъния.
"Капацитетът за складиране на газ, който Ромгаз и Газпром, ще развият заедно, може да бъде 5-6 милиарда кубически метра природен газ. Газохранилището в Роман-Мърджинен има капацитет от над два милиарда кубически метра. За Ромгаз и Газпром това газохранилище е част от потенциала на сътрудничеството между двете страни", заяви Адриян Видяну.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg